back to top
32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Σειρήνες στο Ισραήλ λίγο μετά την κατάπαυση πυρός – Στις 16:00 η πρώτη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς

Διαβάστε επίσης

Σε ισχύ τέθηκε στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά τις 07:00 ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε λειτουργία σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων σε δυο χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί καμιά εκτόξευση ρουκετών από πλευράς μαχητών της Χαμάς.

Η «ανθρωπιστική παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Δεκατρείς γυναίκες και παιδιά, όμηροι της Χαμάς, θα απελευθερωθούν στις 4 το απόγευμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μαζέντ Αλ-Ανσαρί, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να δώσει λεπτομέρειες για το ποιοι είναι οι όμηροι, ούτε για τη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσουν για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, πολλοί από τους πρώτους 50 ομήρους αναμένεται να βγουν μέσω της Αιγύπτου.

Ωστόσο, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους, ενώ όπως έγινε γνωστό. Ο Αλ-Ανσαρί αποκάλυψε ότι όμηροι από τις ίδιες οικογένειες θα απελευθερωθούν μαζί στην πρώτη ομάδα.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι συνολικά 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν την Παρασκευή ως μέρος της συμφωνίας. Η πρώτη ομάδα που θα αποφυλακιστεί αναμένεται να αποτελείται από γυναίκες και παιδιά έως 18 ετών, που κρατούνται στις φυλακές Damon και Megiddo, νοτιοανατολικά της Χάιφα και θα οδηγηθούν στη φυλακή Ofer, νότια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για τελικούς ελέγχους από τον Ερυθρό Σταυρό.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι κρατούμενοι δεν θα απελευθερωθούν έως ότου οι όμηροι της Χαμάς φτάσουν στα χέρια των Ισραηλινών.

Βομβαρδισμός σε σχολείο του ΟΗΕ λίγο πριν την εκεχειρία

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από «ισραηλινό πλήγμα» σε σχολείο που διαχειρίζεται η UNRWA (το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) στην Τζαμπαλίγια, λίγες ώρες πριν την εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο γιατρό – ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του – στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το AFP υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αναφορά, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Τις πληροφορίες για την συγκεκριμένη επίθεση στο σχολείο της Τζαμπαλίγια μετέδωσε λίγο νωρίτερα και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο αναφέρει πως είχαν βρει καταφύγιο εκεί εκατοντάδες εκτοπισμένοι.

Στην Τζαμπαλίγια βρίσκεται ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 156 σχολεία και δομές για να γλιτώσουν από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: cnn.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα