back to top
21 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Γ. Νικολαϊδης: Παγόβουνο οι αθέατες κακοποιήσεις παιδιών

Διαβάστε επίσης

 «Για κάθε περιστατικό σωματικής βίας παιδιού που έρχεται στο φως, υπάρχουν άλλα 35 με 40 που δεν γίνονται γνωστά. Για κάθε περίπτωση σεξουαλικής βίας παιδιού που γνωστοποιείται, υπάρχουν άλλες 100 που μένουν αθέατες», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη ο Ψυχίατρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης.

«Η κακοποίηση των παιδιών είναι ένα παγόβουνο από το οποίο φαίνεται μόνο ένα μικρό κομμάτι, το μεγαλύτερο μέρος είναι κρυμμένο», πρόσθεσε.

«Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η ψυχική υγεία των παιδιών είναι το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας, είναι το μέλλον της κοινωνίας μας και αν δεν επενδύσουμε σε αυτό, πραγματικά θα δούμε τα επόμενα χρόνια μια έκρηξη προβλημάτων στα παιδιά που μεγαλώνουν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολαΐδης.

«Σε διάφορες χώρες του κόσμου τα τελευταία 20 χρόνια έχουν επενδύσει στην προστασία του παιδιού. Εμείς δυστυχώς δεν το έχουμε κάνει ακόμα τίποτα. Θα μπορούσαμε να εισάγουμε καινοτομίες και κοινωνικές τεχνολογίες, πρακτικές δηλαδή που είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμες και συμβάλλουν στην προστασία του παιδιού» υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα το Γολγοθά ενός παιδιού που ζει στη χώρα μας και που ήδη υποστεί κακοποίηση και αποφάσισε να το καταγγείλει. 
 
«Ένα παιδί που καταγγέλλει στις αρχές κακοποίηση, θα κληθεί στη συνέχεια να επαναλάβει με λεπτομέρειες τη τραυματική του εμπειρία  σε αστυνομία, εισαγγελέα, κοινωνικό λειτουργό, σε παιδοψυχίατρο, κατά μέσο όρο δηλαδή 14 φορές! Υπάρχει υπόθεση με 28! παιδοψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες».
Αναφέρθηκε στους ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς που πρέπει να ακολουθηθούν για να μην πληγωθεί κι άλλο το παιδί και ταυτόχρονα στο συντονισμό των αρμόδιων θεσμικών φορέων, κάτι που όπως ανέφερε γίνεται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες, με δεκάδες δομές, γνωστές ως “Σπίτι του Παιδιού”  Στη χώρα μας υπάρχει μισή, η οποία ψευτολειτουργεί, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σχεδόν σε όλο το κόσμο, εδώ και δεκαετίες υπάρχουν δομές γνωστές ως “Σπίτι Του Παιδιού” και όταν ένα παιδί πηγαίνει εκεί για να καταγγείλει την κακοποίησή του, τότε αναλαμβάνουν αυτό το παιδί ταυτόχρονα αστυνομία, εισαγγελέας, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχίατροι. Δεν ταλαιπωρούν το παιδί. Τέτοιες δομές  υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες, στην Ελλάδα έχουμε μισή η οποία ψευτολειτουργεί».

Για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ο κ Νικολαϊδης ανέφερε ότι  διεπιστημονική ομάδα έχει καταθέσει στην κυβέρνηση ενιαίο πρωτόκολλο διαχείρισης σχετικών περιστατικών από τον περασμένο Ιούλιο.
Το πρωτόκολλο αποτελεί έναν οδηγό με συγκεκριμένα βήματα από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους κοινωνικούς φορείς, τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα