«Για κάθε περιστατικό σωματικής βίας παιδιού που έρχεται στο φως, υπάρχουν άλλα 35 με 40 που δεν γίνονται γνωστά. Για κάθε περίπτωση σεξουαλικής βίας παιδιού που γνωστοποιείται, υπάρχουν άλλες 100 που μένουν αθέατες», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη ο Ψυχίατρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης.
«Η κακοποίηση των παιδιών είναι ένα παγόβουνο από το οποίο φαίνεται μόνο ένα μικρό κομμάτι, το μεγαλύτερο μέρος είναι κρυμμένο», πρόσθεσε.
«Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η ψυχική υγεία των παιδιών είναι το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας, είναι το μέλλον της κοινωνίας μας και αν δεν επενδύσουμε σε αυτό, πραγματικά θα δούμε τα επόμενα χρόνια μια έκρηξη προβλημάτων στα παιδιά που μεγαλώνουν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολαΐδης.
«Σχεδόν σε όλο το κόσμο, εδώ και δεκαετίες υπάρχουν δομές γνωστές ως “Σπίτι Του Παιδιού” και όταν ένα παιδί πηγαίνει εκεί για να καταγγείλει την κακοποίησή του, τότε αναλαμβάνουν αυτό το παιδί ταυτόχρονα αστυνομία, εισαγγελέας, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχίατροι. Δεν ταλαιπωρούν το παιδί. Τέτοιες δομές υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες, στην Ελλάδα έχουμε μισή η οποία ψευτολειτουργεί».
Για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ο κ Νικολαϊδης ανέφερε ότι διεπιστημονική ομάδα έχει καταθέσει στην κυβέρνηση ενιαίο πρωτόκολλο διαχείρισης σχετικών περιστατικών από τον περασμένο Ιούλιο.
Το πρωτόκολλο αποτελεί έναν οδηγό με συγκεκριμένα βήματα από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους κοινωνικούς φορείς, τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.