back to top
32.1 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

32.1 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Λήγει τα μεσάνυχτα η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς – Διατεθειμένες για παράταση οι δύο πλευρές

Διαβάστε επίσης

Διατεθειμένος για παράταση της κατάπαυσης του πυρός, που τυπικά λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα, εμφανίστηκε σε επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα καλωσόριζε την παράταση εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα ομήρων ημερησίως.

Ωστοσο, διευκρίνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν «με πλήρη ισχύ» όταν τερματιστεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται σήμερα να ζητήσει από την κυβέρνησή του να εγκρίνει προϋπολογισμό «πολέμου», ύψους 30 δισεκατομμυρίων σέκελ (7,3 δισεκ. ευρώ), διεμήνυσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ως «τη νίκη» και σε δηλώσεις του στη βόρεια Γάζα, όπου πήγε να επιθεωρήσει στρατιώτες.

Εξάλλου η Χαμάς -σε ανακοίνωσή της που κυκλοφόρησε το βράδυ- δηλώνει και αυτή ότι επιθυμεί μία παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας με το Ισραήλ για να αυξήσει τον αριθμό των αποφυλακισμένων, όπως ορίζεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Μάλιστα, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «ενημέρωσε τους μεσολαβητές», δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».

Χθες η Χαμάς απελευθέρωσε εννέα παιδιά, τέσσερις γυναίκες και τέσσερις υπηκόους ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων κι ένας Ρωσοισραηλινός. Η απελευθέρωση του Ρωσοϊσραηλινού, που δεν προβλεπόταν από τη συμφωνία, είναι μια χειρονομία καλής θέλησης της Χαμάς προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι άλλοι τρεις Ταϊλανδοί εργαζόμενοι στο Ισραήλ, αν και δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.

Συνολικά από την έναρξη της εκεχειρίας έχουν απελευθερωθεί 175 άνθρωποι σε τρεις ανταλλαγές:

Συγκεκριμένα από τη Χαμάς αφέθησαν ελεύθεροι:

39 Ισραηλινοί πολίτες, σε τρεις ομάδες των 13

17 Ταϊλανδοί

Ένας Φιλιππινέζος

Ένας Ρωσοισραηλινός

 

Το Ισραήλ από την πλευρά του αποφυλάκισε:

117 Παλαιστίνιους σε τρεις ομάδες των 39

Ανησυχία για τις λίστες με τα ονόματα αυτών που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα

Το Ισραήλ και η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις λίστες με τα ονόματα των ισραηλινών στρατιωτών και των παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα, όπως είπε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι Καταριανοί μεσολαβητές συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Χαμάς για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις.

“Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες. Οι Καταριανοί συνεργάζονται και με τις δύο πλευρές για να το λύσουν και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις”, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Κατά τις προηγούμενες τρεις ημέρες της κατάπαυσης του πυρός το Ισραήλ υπέβαλε τη λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων γυναικών και εφήβων που θα αποφυλακίσει και η Χαμάς θα υποβάλει τα ονόματα των Ισραηλινών αμάχων ομήρων που θα αφήσει ελεύθερους τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την απελευθέρωσή τους.

«200 φορτηγά την ημέρα για δυο μήνες»

Μολονότι η ανακωχή προσέφερε μια ανάπαυλα στους κατοίκους της Γάζας, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Από την Παρασκευή, 248 οχήματα φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Θα έπρεπε να στέλνουμε 200 φορτηγά την ημέρα για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του UNRWA, ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, εξηγώντας πως ακόμα δεν έχουν φθάσει «ούτε πόσιμο νερό, ούτε τρόφιμα» σε ορισμένους τομείς.

«Μιλάνε για παραδόσεις βοήθειας και καυσίμων, αλλά είμαι στο πρατήριο καυσίμων εννιά ώρες κι είναι ακόμα κλειστό», διαμαρτυρόταν χθες στη Χαν Γιούνις ο Μπιλάλ Ντιάμπ, κάτοικος της πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός, που χαρακτηρίζει το βόρειο τρίτο του θυλάκου εμπόλεμη ζώνη, είχε ήδη διατάξει επανειλημμένα τον άμαχο πληθυσμό να φύγει και απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να επιστρέψει κατά τη διάρκεια της παύσης των επιχειρήσεων.

Παρά τις προειδοποιήσεις του, χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπάθησαν να γυρίσουν στα σπίτια τους στον βορρά κατά τη διάρκεια της ανακωχής.

Στην πόλη της Γάζας, που έχει μετατραπεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε συντρίμμια, κάτοικοι κινούνταν χθες μέσα σε σύννεφα σκόνης, ανάμεσα σε σωρούς υπολειμμάτων σπιτιών και άλλων κτιρίων, κατέγραψαν κάμερες του AFP.

Οι μισές και πλέον κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ· η πλειονότητα των κατοίκων της, 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ., έχουν υποστεί εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

Στα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα του θυλάκου συνεχίζουν να εισάγονται πολλοί τραυματίες που διακομίζονται σ’ αυτά από το βόρειο, όπου σχεδόν όλες οι δομές υγείας έχουν πλέον πάψει να λειτουργούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα