back to top
23.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

23.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΑΜΕ: Τρεις ημέρες στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής της Άγκυρας

Διαβάστε επίσης

Το ετήσιο International Ankara Jazz Festival στην 27η έκδοσή του, είχε θέμα Τζαζ και Ελευθερία, όπως και το Bodrum Jazz Festival που πραγματοποιείται τα καλοκαίρια στην Αλικαρνασσό.
Το τζαζ φεστιβάλ της Άγκυρας, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1996 και από τότε «μεγαλώνει» και «απλώνεται» στην πόλη. Δέκα ημέρες μουσικής σε διαφορετικούς χώρους, προωθούν τους εγχώριους μουσικούς της τζαζ αναδεικνύοντας το έργο τους, ενώ οι κάτοικοι της Άγκυρας έρχονται σε επαφή και με καλλιτέχνες άλλων χωρών.

Η φετινή έκδοση του φεστιβάλ, ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου σε αίθουσα εκδηλώσεων μεγάλου ξενοδοχείου, με το Kerem Görsev Trio, δηλαδή τον πιανίστα της τζαζ Kerem Görsev -που έχει κυκλοφορήσει 18 άλμπουμς-, τον Kağan Yıldız στο κοντραμπάσο και τον Ferit Odman στη ντραμς, σε μία βραδιά που άφησε ευχάριστη αίσθηση και έδωσε το σήμα για την έναρξη της φετινής διοργάνωσης.

Δεύτερη βραδιά, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος της Τουρκοαμερικανικής Ένωσης (Turkish American Association) και σε μία ιδιαιτέρως ατμοσφαιρική βραδιά εμφανίστηκε ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της Τουρκίας, ο Erkan Oğur. Ο μουσικός που επανασυστήνει τη μουσική της Ανατολίας και καθιέρωσε την άταστη κιθάρα, εμφανίστηκε στην γενέτειρά του, με το κουαρτέτο του Telvin, τον ντράμερ Turgut Alp Bekoğlu, τον Can Çankaya στα πλήκτρα και τον Kağan Yıldız στο κοντραμπάσο. Η τουρκική folk μουσική πήρε τη μορφή τζαζ αυτοσχεδιασμών, με υπέροχα σόλο και ίχνη των μπλουζ επιρροών του και το αποτέλεσμα αποζημίωσε τους λάτρεις τόσο του παραδοσιακού ήχου, όσο και των πειραματισμών. O Erkan Oğur μάλιστα είχε εμφανιστεί και στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Athens Jazz, το 2016.

Το τρίτο βράδυ της εκδήλωσης και τελευταίο για το δικό μας ταξίδι, βρεθήκαμε στο Samm’s Bistro, χώρο πιο προσιτό στο ευρύ κοινό. Όπως μας εξήγησαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ, επιθυμούν να μυήσουν όλο και περισσότερες/-ους στον κόσμο της τζαζ. Η έναρξη της βραδιάς έγινε με τρεις μουσικούς επί σκηνής, ενώ η έκπληξη ήρθε όταν έκανε την εμφάνισή του ο νεαρός Rüzgar Yıldırım, γεννημένος το 2008! Ο πολλά υποσχόμενος ερμηνευτής και κιθαρίστας, που κέρδισε πρόσφατα και βραβείο στο Nardis Young Jazz Vocal Competition, ερμήνευσε κυρίως αγγλόφωνα και ρομαντικά κομμάτια, με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς να τον συνοδεύουν.

Το φεστιβάλ συνέχισε χωρίς εμάς, σε χώρους πολιτισμού και καλλιτεχνικές σχολές, με τις συμμετοχές μεταξύ άλλων του Hakan Başar Trio, του συνθέτη Yiğit Özatalay με τους Barış Ertürk Mustafa Kemal Emirel με το πρότζεκτ “Nuri Bilge Ceylan’s First Three Films Are Remembered Again by Jazz Musicians”, του Γάλλου μπασίστα και συνθέτη Garcia-Fons, του ηλεκτρονικού ντουέτου του κιθαρίστα Onur Aymergen με την ερμηνεύτρια Sinem İslamoğlu, αλλά και το ακουστικό κουαρτέτο του Ολλανδού σαξοφωνίστα Yuri Honing, τον οποίο αποκαλούν “Nick Cave της τζαζ”.

 

Κάστρο της Άγκυρας & Μαυσωλείο
Μουσείο Πολιτισμών της Ανατολίας

 

Η υπέροχη μουσική εμπειρία στο Φεστιβάλ Τζαζ της Άγκυρας, συμπληρώθηκε με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της πόλης και φυσικά από καφέ, πολύ τσάι και παραδοσιακή τουρκική κουζίνα.

Από το Κάστρο της Άγκυρας και το Μαυσωλείο του Ατατούρκ, στο Μουσείο Πολιτισμών της Ανατολίας, το Κρατικό Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής, το Εθνογραφικό μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του Γόρδιου -στην περιοχή Πόλατλι της Άγκυρας- που πρόσφατα εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο Γόρδιον, βρίσκεται ο τρίτος μεγαλύτερος ταφικός τύμβος -ο τάφος του βασιλιά Μίδα-, με το παλαιότερο ξύλινο κτίσμα που διατηρέται μέχρι και σήμερα, αλλά και το μουσείο του Γόρδιου όπου εκτίθενται μεταξύ άλλων, κεραμικά αντικείμενα από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, εργαλεία από σίδερο της Πρώιμης Φρυγικής περιόδου, αγγεία, σφραγίδες και νομίσματα.

 

Κρατικό Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής
Εθνογραφικό μουσείο
Γόρδιον

 

Νάνσυ Αγγελοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα