back to top
28.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

28.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Κ. Αϊβαλιώτης: Φετινή κεντρική θεματική του Ethnofest η άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Διαβάστε επίσης

Το Ethnofest , η μεγάλη γιορτή του εθνογραφικού κινηματογράφου πραγματοποιείται για 14η χρονιά στην Αθήνα, αρχικά στον κινηματογράφο Άστορ και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος (29/11-5/12) ενώ στη συνέχεια μέρος του προγράμματος του θα παρουσιαστεί διαδικτυακά (4-10/12).

Το φετινό πρόγραμμα είναι γεμάτο ενδιαφέρουσες ταινίες, αφιερώματα, προβολές στο σινεμά ή και on line καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις.

‘Όπως εξήγησε ο συνιδρυτής και διευθυντής του Φεστιβάλ, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Νάνσυ Αγγελοπούλου, το σημαντικό αυτό κινηματογραφικό γεγονός αποτελεί μια ευκαιρία συνάντησης της σινεφιλικής Αθήνα με την ποικιλία του εθνογραφικού σινεμά, με φετινή κεντρική θεματική την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

«Tο 14o Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, άνοιξε την αυλαία του την περασμένη Τετάρτη με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην προσπάθεια ανάδειξης και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Ethnofest έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα και πιο πρωτότυπα κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, προβάλλοντας ανθρώπινα και κοινωνικά προσανατολισμένα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο», ανέφερε

Με αφορμή τα 20 χρόνια από τη διακήρυξη της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, το Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, πλαισιώνεται -μεταξύ άλλων – από την καθολικά προσβάσιμη προβολή δύο σπάνιων μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, τον “Χορό των Τράγων” (1971) του Παντελή Βούλγαρη που δείχνει πως γιορτάζουν την Αποκριά στη Σκύρο και τη “Γιορτή στη Δραπετσώνα” (1977) του Τάκη Παπαγιαννίδη, που θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (5/12, 20.00).

Είχαν προηγηθεί, σε μια προφεστιβαλική προβολή των ντοκιμαντέρ «Το Κουλουριώτικο Χασάπικο», που υλοποιήθηκε από το Λύκειο των Ελληνίδων Σαλαμίνας, και το «Συριανό Λουκούμι, 200 χρόνια ιστορίας», που υλοποιήθηκε από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε την οπτικοακουστική πλευρά της πολιτιστικής κληρονομιάς, το πως δηλαδή αναδεικνύονται θέματα γύρω από τον συγκεκριμένο χώρο μέσω του ντοκιμαντέρ», εξήγησε.

Ο κ. Αϊβαλιώτης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σπουδαστικές ταινίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό «το αγαπημένο τμήμα» του Φεστιβάλ, όπως το χαρακτήρισε.

«Κάθε χρόνο, απολαμβάνουμε τη δουλειά φοιτητών και φοιτητριών που είτε βρίσκονται στο χώρο της κοινωνικής ανθρωπολογίας ή και σε άλλους. Παρακολουθούμε δουλειές τους στο πλαίσιο μεταπτυχιακών ή διδακτορικών μαθημάτων και εκεί ανακαλύπτουμε κάθε χρόνο πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές με τη ματιά των νέων από όλο τον κόσμο», σημείωσε.

«Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ προβάλλεται ένας μικρός αριθμός ταινιών με αφιέρωμα στο περιβάλλον ενώ το τέλος των προβολών του Ethnofest στις φυσικές αίθουσες θα διαδεχθεί μια σειρά από online προβολές που θα διαρκέσουν από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα