back to top
35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Δ. Παρασκευής: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» θα πρέπει να μας ανησυχεί

Διαβάστε επίσης

Για τον προβληματισμό που προκαλεί ανά τον κόσμο η εξάπλωση του συνδρόμου του «λευκού πνεύμονα» ιδιαίτερα στα παιδιά που σαρώνει στην Κίνα, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Επικαλούμενος στοιχεία που έχουν αναφέρει οι αρχές της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημείωσε ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα, τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars- Cov2.

«Ο ΠΟΥ ζήτησε από την Κίνα στοιχεία για τη “λευκή πνευμονία”. Έχουν σταλεί κάποια δεδομένα και προς το παρόν, από την επεξεργασία τους, δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα πρέπει μας ανησυχήσει. Πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά αυτή την περίοδο από γνωστά παθογόνα τόσο από τους εποχικούς ιούς όσο και από μικροβιακές -βακτηριακές λοιμώξεις», εξήγησε.

Όσον αφορά στον κορωνοϊό, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Για αυτόν τον λόγο, συνέστησε τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο -όπως εξήγησε- παρέχει ικανοποιητική προστασία έναντι των υπό παραλλαγών που κυκλοφορούν.

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ, συνεχίζει να κυκλοφορεί αλλά προκαλεί σοβαρή νόσο σε μικρότερη συχνότητα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να αποτελεί πρόβλημα, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δεν αποτρέπουμε τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, όποιος επιθυμεί ας  το κάνει αλλά η σύσταση είναι ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», διευκρίνισε.

«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία αφορούν και τις υποπαραλλαγές του ιού, παρέχουν καλύτερη προστασία αλλά όχι απόλυτη. Προφυλάσσουν κυρίως έναντι σοβαρής νόσου, ωστόσο, ειδικά σε ότι αφορά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, συστήνουμε την όσο τη δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση για να χορηγηθεί προληπτικά και η θεραπεία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν ως χώρα έχουμε αξιοποιήσει τα διδάγματα από την πανδημία του Covid-19 ώστε να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε στρατηγικές αποτροπής ενός νέου κύματος ακόμη και χαμηλότερης έντασης, απάντησε: «Οι πανδημίες και τα παθογόνα αποτελούν κομμάτι της ζωής μας. Πάντα είχαμε και θα εξακολουθήσουμε να έχουμε νέες απειλές. Ακόμα και η κλιματική αλλαγή είναι μια συνθήκη η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για νέα παθογόνα.

Όμως, η πανδημία μας έχει αφήσει πολύτιμα εργαλεία, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και εμπειρία σχετικά με το πως θα πρέπει να ανταποκριθούμε απέναντι σε μια νέα πιθανή απειλή. Φυσικά, κανένα σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης όταν αυτή δεν υπάρχει αλλά το ζητούμενο είναι να μπορεί να τροποποιηθεί ή να υπάρχουν τα κατάλληλα πλάνα αντιμετώπισης ενός μελλοντικού κινδύνου».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα