back to top
30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Να “απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους”, δεσμεύονται μεταξύ άλλων η Ελλάδα και η Τουρκία σύμφωνα με το Κείμενο της Κοινής Διακήρυξης των Αθηνών περί Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υιοθετήθηκε κατά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ίδιο Κείμενο υπογραμμίζεται πως οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει “να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”.

Επισημαίνεται πάντως ότι “αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο.

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη νωρίτερα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη ως την αναχώρησή του τις απογευματινές ώρες. Κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα ως τις 6 το απόγευμα. Απαγόρευση των συγκεντρώσεων ως την ίδια ώρα.

Οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι, οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ελλάδα και Τουρκία, η Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνεται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις» υπογράμμισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Επίσης όπως είπε το διμερές μας εμπόριο αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ρεαλιστικός στόχος μέσα σε μία πενταετία να φτάσει τα 10 δις. Στη συνάντηση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό συμφωνήθηκε επίσης η προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα ενώ και στο μεταναστευτικό διαπιστώθηκε η σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα. Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος επισήμανε.

Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Ειλικρινής μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου καλής γειτονίας» τόνισε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι είναι είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, πόσο μάλλον σε δύο ‘αδέρφια’, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων» τόνισε εκφράζοντας την εκτίμηση πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί. «Επιθυμούμε να γίνουμε παράδειγμα σε όλον τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε κατέληξε. Κατά τη δήλωσή του ο κ. Ερντογάν επανέφερε τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη λέγοντας ότι διατύπωσα προσδοκίες για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της ‘τουρκικής μειονότητας’ της Δυτικής Θράκης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είπε πως η επίτευξη μίας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης θα είναι προς όφελος όλης της περιοχής.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη «να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα και να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι». Σας περιμένω στην Άγκυρα”, τόνισε ο κ. Ερντογάν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πριν αναφέρει ότι αναμένει να επισκεφθεί την Τουρκία την Άνοιξη.

Την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασαν νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη συνάντηση νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού, η αποστροφή Ερντογάν.

Για ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου Προέδρου κάνει λόγο το CNN Turk. “Θέλει να αποκαταστήσει τις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ”, σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς νωρίτερα το μεσημέρι σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, επί της οδού Δηλιγιάννη, στην Αθήνα.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής. Μεταξύ άλλων, εξαιρούνται καφενεία σε χωριά κάτω από 500 κατοίκους, ενώ όσοι έχουν μερίδιο σε ταξί έως 25% θα έχουν μείωση στο τεκμήριο κατά 50%. Για έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης, κάνει λόγο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική. Σε μία ώρα η συγκέντρωση των αυτοκινητιστών στη συμβολή της οδού Σπύρου Πάτση με τη Λεωφόρο Καβάλας ενάντια στο φορορλογικό νομοσχέδιο.

Εντείνεται το σφυροκόπημα σε όλη τη Γάζα. Το Ισραήλ θα επιτρέψει να εισέρχεται ελάχιστη ποσότητα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας την ώρα που ο άμαχος πληθυσμός αναγκάζεται να εκτοπιστεί σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο, στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Την καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα, για όλες τις κατηγορίες ρολογιών, από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Πολύ δύσκολη αποστολή έχει απόψε ο Παναθηναϊκός που υποδέχεται την Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα στο μπάσκετ.

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου – 16 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα