back to top
30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 19:00

Διαβάστε επίσης

Αναχώρησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μετά από 7ωρη επίσκεψη στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεκαπέντε διακηρύξεις, συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ 12 Ελλήνων υπουργών και των ομολόγων τους υπογράφηκαν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Αφορούν διάφορους κλάδους όπως τον τουρισμό, την ενέργεια και το εμπόριο, καθώς και την έρευνα, την παιδεία και τις μεταφορές. Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι, με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας. Η Ελλάδα εξασφάλισε από την ΕΕ τη χορήγηση βίζας για Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους προκειμένου να επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά για επτά ημέρες το χρόνο.

Στις κοινές δηλώσεις ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη» και εξέφρασε προσδοκίες «για τη βελτίωση που απαιτείται από το διεθνές δίκαιο της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». «Για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αγωνιζόμαστε για να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ο προσδιορισμός της μειονότητας της Θράκης ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Άγκυρα την Άνοιξη, πριν συναντηθεί ξανά με τον Τούρκο πρόεδρο τον προσεχή Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Στο Κείμενο της Κοινής Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, το οποίο υπεγράφη κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι δύο χώρες δεσμεύονται «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι η Διακήρυξη των Αθηνών επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για μια διακήρυξη που σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα έκανε λόγο ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «Μόνη διαφορά μας με την Τουρκία η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Θα πάμε βήμα-βήμα», δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ ο κ. Γεραπετρίτης.

Ενημέρωση για την διακήρυξη των Αθηνών, ιδίως σε δύο σημεία ζητεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.Για την υπαγωγή των διερευνητικών συνομιλίων στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, κάτι που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση συνεπάγεται de facto αναβάθμισή του και για το σημείο όπου προβλέπεται δέσμευση «αποχής από δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να απαξιώσει ή να θέσει σε κίνδυνο τη Διακήρυξη ή να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη» σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να είναι σαφές ότι τίποτα σε αυτήν την παράγραφο δεν επηρεάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και το δικαίωμα άμυνας των ελληνικών νησιών».

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της εμπλοκής βάζει σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες, σχολίασε -μεταξύ άλλων- το ΚΚΕ. Για «μία επίσκεψη» και «τρεις ιστορικές εθνικές γκάφες από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό», κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Με 4 αλλαγές αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, εξαιρούνται από το τεκμήριο περίπτερα, ασφαλιστές, καφενεία σε χωριά κάτω από 500 κατοίκους και σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, ενώ όσοι έχουν μερίδιο σε ταξί έως 25% θα έχουν μείωση στο τεκμήριο κατά 50%.

Στη Μέση Ανατολή

Σε περιοχές γύρω από τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, συγκεντρώνεται πλέον μεγάλος αριθμός αμάχων, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα ο Νετανιάχου στέλνει νέες προειδοποιήσεις προς τη Χεζμπολάχ, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν από τη Μόσχα μιλά για γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Δύσκολες προβλέπονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στη συνεδρίαση του Eurogroup σε μια ώρα στις Βρυξέλλες, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin.

Σε κλοιό κορονοϊού και γρίπης η χώρα, καθώς σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, τα περιστατικά και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 24%. Επίσης, 44 ασθενείς έχασαν τη ζωή της από κορονοϊό και 4 από γρίπη.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Αναβάλλεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σούπερ Λίγκα η προγραμματισμένη για το σαββατοκύριακο 14η αγωνιστική για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, λόγω της αποχής των διαιτητών.

ΚΑΙΡΟΣ: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, προβλέπονται αύριο στην Αττική. Ανεμοι Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. – 14 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα