back to top
25.9 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

25.9 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Με 158 ναι και 140 όχι ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

Διαβάστε επίσης

Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ύστερα από αίτημα που είχαν καταθέσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ υπέρ του νομοσχεδίου, επί της αρχής του, τάχθηκαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ 140 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Το άρθρο 7 το οποίο αλλάζει το προβλεπόμενο πρόστιμο για την έκδοση αποδείξεων, από 500 ευρώ ανά παράβαση, γίνεται 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, το στήριξαν και 11 βουλευτές της αντιπολίτευσης, δέκα βουλευτές των Σπαρτιατών και ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Φλώρος, λαμβάνοντας συνολικά 169 θετικές ψήφους. Συνολικά είπαν «όχι» 129 βουλευτές.

Το άρθρο 15, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τον κατώτατο μισθό στήριξαν 158 βουλευτές και καταψήφισαν 140. Το ίδιο αποτέλεσμα κατακράφηκε και για τα άρθρα 49 που προβλέπει τη μείωση κατά 60% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και 50 με το οποίο μειώνεται κατά 50% ο φόρος πώλησης εισηγμένων μετοχών.

Τέσσερις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο -όπως είπε – έχει έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

  1. Με την πρώτη αλλαγή εξαιρούνται από το προβλεπόμενο τεκμήριο, τα καφενεία σε χωριά κάτω από 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.
  2. Με τη δεύτερη, εξαιρούνται τα περίπτερα από την ειδική επιβάρυνση λόγω τζίρου. 3.
  3. Με την τρίτη, εξαιρούνται του νέου συστήματος φορολόγησης οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που δουλεύουν μέχρι και σε δύο εταιρείες.
  4. Με την τέταρτη, όσοι έχουν μερίδιο σε ταξί έως 25% θα έχουν μείωση στο τεκμήριο κατά 50%. Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι από δω και πέρα, το βάρος και από την ΑΑΔΕ θα δοθεί στους ελέγχους, στοχεύοντας στα «μεγάλα ψάρια».
    Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση και ανοχή σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των POS, ενώ για το λαθρεμπόριο καυσίμων, είπε «ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο και θα είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή του».

Με αιχμή τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου «μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει ότι η ετήσια απώλεια εσόδων από τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου» και τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών» θα είναι περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αποδίδει δικαιοσύνη και προάγει δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Εκφράζει την πεποίθηση ότι τα μέτρα έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και της πλειονότητας των ίδιων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νομοσχεδίου θα είναι ότι περίπου το 17% των επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο 1.000 ευρώ και το 54% θα πληρώνει φόρο 3.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ανακτά 3 δισεκατομμύρια από το σύνολο των μέτρων που εισάγει. «Από τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένουμε να εισπράξουμε μόλις 500 εκατομμύρια», εξήγησε ο κ. Θεοχάρης.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι τα 3 δισεκ. ευρώ που θα εξασφαλιστούν θα κατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα