back to top
27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Μητσοτάκης: Oφείλουμε να ζούμε ειρηνικά – Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που να μη μπορεί να επιλυθεί

Διαβάστε επίσης

Διακήρυξη περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, υπέγραψαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Διακήρυξη «επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ παροσυσιάζει στιγμιότυπα από την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα και δημοσιεύει αποσπάσματα από τις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον πρωθυπουργό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την προσεχή άνοιξη την Άγκυρα, ενώ αναφερόμενος στα επόμενα βήματα τόνισε ότι «θα προχωρήσουμε σταδιακά με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών, θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης». Πρόσθεσε εξάλλου ότι «η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών».

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε εξάλλου πως η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο, για επτά μέρες, δέκα νησιά μας, που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία και έκανε λόγο για «πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα, που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια: ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών». Υπογράμμισε εξάλλου ότι «γέφυρες συνεργασίας και φιλίας αποτελούν και οι μειονότητες των δύο χωρών, γιατί η ισονομία και η ευημερία που εξασφαλίζει κάθε κράτος στις μειονότητές του βοηθά στην αμοιβαία κατανόηση και στον αλληλοσεβασμό».

Ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο μάλιστα μετά την δήλωση του κ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα», λέγοντας πως η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων.

«Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν», πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στον στόχο για αύξηση των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες στα 10 δις ευρώ σε μία πενταετία

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που να μη μπορεί να επιλυθεί», τόνισε μεταξύ άλλων με τη σειρά του ο Τούρκος Πρόεδρος. «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι στην Αθήνα και ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε κι άλλο τη θετική ώθηση που υπάρχει».

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης». Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: «Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης με βάση τις πραγματικότητες στο νησί θα είναι προς όφελος όλης της περιοχής».

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος συντάθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο προεδρικό Μέγαρο. «Είναι αναγκαίο να εργαστούμε από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης καθώς επίσης  και για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση τους μπροστά στις κάμερες. «Mε τη συνεδρίαση του 5ου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας ξεκινά μια νέα εποχή. Να μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι γεμάτο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 11:30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια, η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Ερντογάν πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Απόστολος Χονδρόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα