back to top
25.2 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη στον γιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν – Εννιά κατηγορίες

Διαβάστε επίσης

Λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ η αμερικανική δικαιοσύνη άσκησε για δεύτερη φορά ποινική δίωξη κατά του γιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, για φοροδιαφυγή και οκτώ ακόμη απάτες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Χάντερ Μπάιντεν, 53 ετών, «ενεχόταν σε απάτη» που του επέτρεψε να μην καταβάλει 1,4 εκατ. δολάρια σε φόρους που του αναλογούσαν για τη φορολογητέα ύλη της περιόδου 2016-2019.

Εναντίον του έχουν διατυπωθεί εννέα κατηγορίες (τρεις κακουργηματικής φύσης, έξι πλημμεληματικής), από φορολογική απάτη ως υποβολή ψευδών στοιχείων. Επίσης διατυπώνεται η φράση ότι ο πρώην δικηγόρος και επιχειρηματίας σπαταλούσε χρήματα για να ικανοποιεί την τοξικομανία του, να αγοράζει τις υπηρεσίες «συνοδών», πολυτελή αυτοκίνητα και ενδύματα.

Η νέα δίωξη σημαίνει πως ο γιος του προέδρου, που ήδη αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή, μπορεί να δικαστεί δυο φορές την επόμενη χρονιά, καθώς ο πατέρας του θα συνεχίζει την εκστρατεία για να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Η συμφωνία που είχε κλείσει ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν με τον εισαγγελέα Ντέιβιντ Ουάις και με την οποία θα ομολογούσε την ενοχή του με αντάλλαγμα να μην δικαστεί ακυρώθηκε το καλοκαίρι. Όπως αποκαλύφθηκε
στη συμφωνία προβλεπόταν κάλυψη για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής αλλά και της παράνομης οπλοκατοχής.

Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με τη νομοθεσία αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 17 ετών για την πτυχή της φοροδιαφυγής και 25 ετών για την παράνομη οπλοκατοχή. Ταυτόχρονα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις αμφιλεγόμενες δοσοληψίες του γιου του στο εξωτερικό. Προσάπτουν στον Χάντερ Μπάιντεν πως είχε ύποπτες δραστηριότητες στην Ουκρανία και στην Κίνα και ότι εκμεταλλεύτηκε το δίκτυο και το όνομα του πατέρα του. Ο Χάντερ Μπάιντεν —ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον— δεν αντιμετωπίζει δίωξη για κάποια από τις δοσοληψίες του στο εξωτερικό.

Ο Τζο Μπάιντεν αρνείται πάντα πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στις υποθέσεις του παιδιού του, και δημόσια υπερασπίζεται σθεναρά την αθωότητα του. Τον Μάιο, τόνιζε στο MSNBC πως έχει «πίστη» σ’ αυτόν κι ότι είναι «περήφανος» για τον Χάντερ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα