back to top
32.3 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

32.3 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Μ. Γαβουνέλη: Δικαιώματα που για εμάς θεωρούνται αυτονόητα, για κάποιους δεν είναι

Διαβάστε επίσης

Φέτος, συμπληρώνονται 75 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στιγμή,  η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στην Ελλάδα γιορτάζει τα  25 χρόνια από την ίδρυσή της. 

 Με αφορμή αυτό το ορόσημο, η ΕΕΔΑ προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μια ιστορία δικαιωμάτων: 25 χρόνια ΕΕΔΑ – 10 χρόνια ENNHRI» σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου , το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 

«Η συμπλήρωση 75 χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  είναι μια αφορμή να συνειδητοποιούμε πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε καταφέρει να χτίσουμε ένα κεκτημένο. Δικαιώματα τα οποία μπορεί  για εμάς και για πολλές άλλες χώρες να θεωρούνται αυτονόητα όπως το δικαίωμα στη ζωή, στην ελεύθερη σκέψη και έκφραση, στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, για κάποιες άλλες χώρες, δεν είναι. Όμως, πλέον, διαθέτουμε τους μηχανισμούς, τις διεργασίες, τους νόμους, τον τρόπο  να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε την πραγματοποίησή τους, να ζητήσουμε την εφαρμογή τους  και να προστατεύσουμε αυτό το οποίο μας φαίνεται ξεκάθαρο και απλό», ανέφερε στον Αθήνα  9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη η πρόεδρος της  ΕΕΔΑ και καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ,  Μαρία Γαβουνέλη. 

Περιγράφοντας την αποστολή της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σημείωσε: «Πρόκειται για τον  εθνικό θεσμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ελληνικής πολιτείας. Είναι  ένα όργανο απολύτως ανεξάρτητο το οποίο απαρτίζεται από 20 μέλη, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, ορίζονται δηλαδή από τις Ανεξάρτητες Αρχές και τα υπόλοιπα από τις μεγάλες ΜΚΟ. Επομένως, αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στο κράτος και στην κοινωνία των πολιτών και είναι εκεί για να συμβουλεύει την Ελληνική Δημοκρατία, να παρακολουθεί  τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή, να  προτείνει λύσεις».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία για τις πρώτες στον κόσμο νομοθεσίες για τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην οποία κατέληξαν μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημείωσε: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη,  μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Συνειδητοποιείς ότι  η έννοια της ιδιωτικότητας για την οποία είμαστε τόσο περήφανοι, ουσιαστικά δεν υπάρχει πια. Πρόκειται για ένα άγνωστο πεδίο για εμάς. Η ΕΕ προσπαθεί να θέσει ορισμένους κανόνες. Έχει το μεγάλο προσόν ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί αντανακλούν και πέρα από την Ένωση. Όμως, τα πράγματα αλλάζουν εξαιρετικά γρήγορα και η  τεχνολογία έχει φύγει μπροστά». 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα