back to top
28.1 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

28.1 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Ρωσία: Εκδοτικός οίκος, αλυσίδα βιβλιοπωλείων απαγορεύουν βιβλία δύο γνωστών συγγραφέων λόγω φιλοουκρανικών σχολίων

Διαβάστε επίσης

Ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους και η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποσύρουν δύο εξέχοντες Ρώσους συγγραφείς λόγω φιλοουκρανικών και αντιρωσικών σχολίων τους.

Οι δύο συγγραφείς έκαναν τα σχόλια αυτά σε τηλεφωνικές κλήσεις με ανθρώπους που θεώρησαν πως ήταν υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι. Στην πραγματικότητα, ήταν Ρώσοι βιντεομπλόγκερ και κωμικοί που έχουν κάνει σταδιοδρομία προκαλώντας δημόσια αμηχανία σε εχθρούς του Κρεμλίνου.

Ο συγγραφέας Ντμίτρι Μπίκοφ, ιδιαίτερα, δήλωσε πως αν και λυπάται για τον θάνατο Ρώσων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορεί να επιρρίψει την ευθύνη γι΄αυτό στην ουκρανική ηγεσία.

Ο Μπίκοφ είπε επίσης στον κωμικό πως αν η βιογραφία που έγραψε για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκδοθεί στην Ουκρανία, θα δωρήσει όλα τα έσοδα στις ένοπλες δυνάμεις της.

Ένας άλλος συγγραφέας, ο Γκριγκόρι Τσκαρτισβίλι, που είναι πιο γνωστός με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μπόρις Ακούνιν, χαρακτήρισε τη Ρωσία απειλή για όλο τον κόσμο και είπε πως δεν αισθάνεται ενοχές για τις επιθέσεις με ουκρανικά ντρόουν σε ρωσικές πόλεις.

Επικαλούμενοι αυτά τα σχόλια, που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, ο εκδοτικός οίκος AST και η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Chitai-Gorod (Озон книги), σε ξεχωριστές ανακοινώσεις που εξέδωσαν σήμερα, ανέφεραν ότι θα σταματήσουν να εκδίδουν και να πωλούν, αντίστοιχα, βιβλία του Μπίκοφ και του Τσκαρτισβίλι.

Και οι δύο συγγραφείς έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τώρα ζουν στη Δύση όμως εξακολουθούν να έχουν συγγραφικά δικαιώματα από τις πωλήσεις των βιβλίων τους στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης RBK, ο Μπίκοφ δήλωσε πως η λογοκρισία βιβλίων δεν είναι κάτι νέο στην ιστορία της Ρωσίας και δεν ήταν ποτέ αποτελεσματική.

“Ήρθε πια ο καιρός να καταλάβουν πως ένα βιβλίο δεν μπορεί να απαγορευθεί”, είπε ο Μπίκοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα