back to top
30.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

30.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Αυστηρά κριτήρια λειτουργίας για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια

Διαβάστε επίσης

Πραγματικά ιστορική μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο για την λειτουργία «μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων» κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται και τα ζητήματα της οπαδικής βίας, η Υγεία, η χωροταξική μεταρρύθμιση, αλλά και τα ετήσια σχέδια δράσης που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα.

Ο κ. Μητσοτακης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του και για την ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση, τονίζοντας ότι λαμβάνονται υπόψη και οι εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα και είναι «μια σημαντική ευρωπαϊκή απάντηση στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής στο μεταναστευτικό».

Όσον αφορά τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά Πανεπιστήμια, ανέφερε ότι θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων από τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον», ενώ τόνισε ότι τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και θα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις τους.

Υπογράμμισε ότι δημιουργείται προοπτική να καταστεί ο τόπος κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, αλλά και να μείνουν πολλοί από τους 40.000 νέους που κάθε χρόνο αναζητούν σπουδές στο εξωτερικό, ενώ διαβεβαίωσε παράλληλα ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το δημόσιο πανεπιστήμιο για το οποίο τόνισε ότι θα έχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, πιο ενισχυμένο το αυτοδιοίκητο, αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω πολλών χρηματοδοτικών εργαλείων για να μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία ξένα ιδρύματα.

Υποστήριξε εξάλλου ότι η ρύθμιση έρχεται να αποκαταστήσει «μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση», ενώ έκανε λόγο και για «πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στο δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16» και υποστήριξε ότι «θα φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ειλικρινά προοδευτικός και ειλικρινά εκσυγχρονιστής».

Όσον αφορά την «δύσκολη μάχη με την οπαδική βία», όπως είπε, υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται θα υπάρξει άμεση εφαρμογή και προβλέψεων που δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ όπως οι κάμερες, η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μίας και μόνο λέσχης ανά σύλλογο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο με την συνεργασία υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που θα επιτρέπει άμεση ταυτοποίηση του κατόχου μέσω εφαρμογής στα κινητά.

Τόνισε επίσης την δυνατότητα της Πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα, με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας σε γήπεδα, «δηλαδή αντικειμενικά γεγονότα που θα επισύρουν πια αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών».

Όσον αφορά την Υγεία επισήμανε το Εθνικό Σύστημα Τραύματος το οποίο χαρακτήρισε «ανάχωμα» στα πολύ υψηλά επίπεδα θνησιμότητας και αναπηρίας που δυστυχώς έχουμε στη χώρα μας από τραυματισμούς, ειδικά από τροχαία.

Στο πλαίσιο αυτό, σε δημόσια νοσοκομεία θα δημιουργηθούν μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό συγκεκριμένα κέντρα τραύματος με ειδικό εξοπλισμό και καταρτισμένο προσωπικό.
Αναφερόμενος στην χωροταξική μεταρρύθμιση ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν «ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος είχε να γίνει ουσιαστικά εδώ και 100 χρόνια, με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια να επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια, αλλά και με μια σειρά από παρεμβάσεις που λύνουν εκκρεμότητες που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, ωσότου τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια επισημοποιηθούν με την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων».

Αναφέρθηκε τέλος σε «500 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα» που περιλαμβάνονται στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν «πολύ καθαρό οδικό χάρτη και για το 2024, ο οποίος υπηρετεί τον εκσυγχρονισμό και στην σύγκλιση της χώρας με την Ευρώπη».

Απόστολος Χοδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα