back to top
21.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

ΤτΕ : Αύξηση 2,5% του ΑΕΠ για το 2024.Οι αδυναμίες και οι στρεβλώσεις της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Διαφοροποιήσεις, όχι όμως ιδιαίτερα σημαντικές για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας , καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση της για την νομισματική πολιτική που κατέθεσε στη Βουλή σε σχέση με την αντίστοιχη έκθεση που είχε υποβάλλει τον περασμένο Ιούνιο.

Η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που επιδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής περιορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% το 2024 αντί στο 3% που προεξοφλούσε στην έκθεση του Ιουνίου ,ενώ για το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης προσδιορίζεται στο 2,3%. Οσον αφορά τη φετινή χρονιά η ανάπτυξη εκτιμάται στο 2,4% του ΑΕΠ αυξημένη κατά 3 δέκατα από τις προβλέψεις του Ιουνίου. Κινητήριες δυνάμεις για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να είναι ,όπως διαπιστώνει η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ , η ιδιωτική κατανάλωση ,οι επενδύσεις και οι εξαγωγές τα τρία δηλαδή οικονομικά μεγέθη που καθορίζουν την εξέλιξη του εγχώριου πλούτου(ΑΕΠ).

Στο μέτωπο του πληθωρισμού η εκτίμηση της έκθεσης είναι ότι το 2023 θα περιοριστεί στο 4,1% από 3,9% που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ,ενώ για τα ερχόμενα χρόνια εκτιμά ότι στα συγκλίνει στα επίπεδα του 2% που επιδιώκει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για την Ευρωζώνη.

ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 

Στην έκθεσή της η ΤτΕ επισημαίνει τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις που καταγράφονται στην ελληνική κοινωνία αλλά και το κράτος βάζοντας τροχοπέδη στην επιτάχυνση της Ελληνικής οικονομίας..Μεταξύ αυτών αναφέρονται..

-Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το υψηλό ιδιωτικό χρέος

-Οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας

-Η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

– Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία

– Η αναποτελεσματικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στο χωροταξικό σχεδιασμό, στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

*Ειδική αναφορά γίνεται και στη χαμηλή αποτελεσματικότητα και τις χρόνιες καθυστερήσεις εκδίκασης υποθέσεων από την ελληνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής o χρόνος που χρειάζεται για την επίλυση αστικών διαφορών σε πρωτοβάθμια δικαστήρια συνέχισε να αυξάνεται, σε 728 ημέρες το 2021 από 637 ημέρες το 2019.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα