back to top
19.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

19.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ν. Μπελαβίλας: Στόχος της τροπολογίας για την «Ανάπλαση» είναι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Δήμο Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής του ΕΜΠ, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας του Δημοσίου «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Λαυράνο με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προβλέπει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της   από τον Δήμο Αθηναίων σε εταιρία που θα αναλάβει τις αναπλάσεις σε όλη την χώρα, αφαιρώντας επί της ουσίας από τον Δήμο Αθηναίων την αρμοδιότητα της ανάπλασης, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για αστείους χειρισμούς με συγκεκριμένη στόχευση.

« Η εταιρία ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2018 με σκοπό να συνεχίσει την κληρονομιά της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, ένα σχέδιο που είχε εγκαταληφθεί λόγω των μνημονίων, επομένως, τα μητροπολιτικής σημασίας έργα και τα ευρύτερα έργα της Αθήνας ήταν μέσα στην στοχοθεσία της εταιρείας. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι καλαμπούρι. Είναι προφανές ότι η πολιτική στόχευση είναι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Δήμο Αθηναίων. Ο Δήμος συμμετείχε στη διοίκηση, δεν μπορεί να αποκλείεται από αυτήν.

Η ”Ανάπλαση” οφείλει να κατευθυνθεί στην μητροπολιτική κλίμακα της Αθήνας και να συντονίζει τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση των έργων. Είχε έναν σημαντικό ρόλο που λειτούργησε με επιτυχία τόσο στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων όσο και στην ανάπλαση του 2018-2019 και πρέπει να διατηρήσει αυτή την ταυτότητα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπελαβίλα «θα μπορούσαν να συνυπάρξουν στην ”Ανάπλαση” ένα πολιτικό πρόσωπο ως πρόεδρος κι ένας έμπειρος τεχνοκράτης που θα έχει την ευθύνη της διεύθυνση και διοίκησης των έργων», ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε, πλέον, με την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τον Δήμο, υποβαθμίζεται ο ρόλος της και δημιουργείται ένα σχήμα που δεν θα έχει μέλλον.

«Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη τέτοιου τύπου φορέας, είναι αδύνατον να λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι αστικές αναπλάσεις είναι περίπλοκο έργο με τοπικές ιδιομορφίες, δεν μπορεί ένας κρατικός φορέας να δημιουργεί τοπικά έργα ανά την Ελλάδα. Δεν γίνεται να φτιαχτεί ένας κρατικής κλίμακας φορέας διότι θα πρέπει να υπάρχουν παραρτήματα, δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς να έχει τοπικά γραφεία», πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα