back to top
29.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

29.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Σε έξαρση οι λοιμώξεις του αναπνευστικού: Ουρές στα φαρμακεία για ένα self test

Διαβάστε επίσης

Βήχας, υψηλός πυρετός, στρεπτόκοκκος και κορονοϊός ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα μικρούς και μεγάλους. Βρισκόμαστε σε έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, η οποία έχει ξεκινήσει από μέσα Νοεμβρίου, λένε οι ειδικοί και υπογραμμίζουν ό,τι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση.

Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την έναρξη των γιορτών, οι αναπνευστικές ιώσεις έχουν αυξήσει την προσέλευση στα νοσοκομεία κατά 25-30%, αν και τα περιστατικά στην πλειονότητά τους είναι ηπιότερα για τους περισσότερους από τους ασθενείς.

Αύξηση σε νοσηλείες

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα. Παράλληλα, 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί, κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, και συνιστούν προσοχή.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι καθημερινά εκτελούνται περίπου 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων. Τον Νοέμβριο ήταν περίπου 300.

Αυτή τη στιγμή με βάσει τα υπολογιστικά μοντέλα και τα δεδομένα της Επιδημιολογίας Λυμάτων, περιμένουμε να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες, αναφέρουν οι ειδικοί.

Την ίδια ώρα, η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού JN.1, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της διασποράς του ιού. Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ, πάνω από 100 κρούσματα, αλλά εκτιμάται ότι είναι πολλά περισσότερα. Στην Ευρώπη, η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή αντιπροσωπεύει πάνω από το 55% των κρουσμάτων.

Ουρές στα φαρμακεία

Η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί. Σημειώνουν δε, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Λόγω της έξαρσης των ιώσεων, είναι αυξημένη η ζήτηση σε τεστ για τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και για αντιικα φαρμακα.

Έλενα Μπρέγιαννη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα