back to top
32.1 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

32.1 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

ΥΠ.ΟΙΚ.: Στα «σκαριά» αλλαγές για αιγιαλό και παραλίες – Τι αλλάζει για τις πολυεθνικές

Διαβάστε επίσης

Σε νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες τροποποιείται το ισχύον καθεστώς δημοπρατήσεων για την χρήση και εκμετάλλευση παραλιών και αιγιαλού από ιδιώτες προχωρεί εντός του Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή κι αυτό προκειμένου να γίνει σαφέστατο το καθεστώς εκμετάλλευσης για ξαπλώστες και κατασκευές σε νησιά από τους πλειοδότες επιχειρηματίες.

Με διάταξη στο ίδιο σχέδιο νόμου θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και η κοινοτική οδηγία, που προέκυψε μετά από συμφωνία 136 χωρών με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η οποία προβλέπει την επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% επί των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα θεσπίζονται επιπλέον κίνητρα όπως μειωμένη φορολόγηση για μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που θα συγχωνευτούν.

Συγκεκριμμένα :

* Με το σχέδιο νόμου συστήνεται ενιαίο και διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρατήσεων χρήσης αιγιαλού και παραλίας,έτσι ώστε να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες και οι παραβάσεις επιχειρηματιών σε ξαπλώστρες και εγκαταστάσεις τις οποίες είχαν επεκτείνει ,παρανόμως,σε παραλίες και αιγιαλούς νησιών,προκαλώντας το περασμένο καλοκαίρι τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και το “κίνημα της πετσέτας” .

*Θεσπίζεται από το 2026 ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15% σε θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων καθώς και σε ελληνικούς ομίλους μεγάλης κλίμακας με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ . Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεχνολογικοί και ψηφιακοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη να μην μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους και να φορολογούνται από την χώρα στην οποία τα αποκτούν. Εκτιμάται πως με την φορολόγηση του 15% των κερδών οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκομίσουν πάνω από 125 δισ. δολάρια φορολογικά έσοδα.

*Τέλος , το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει νέο πακέτο φορολογικών κινήτρων και διευκολύνσεων για όσες μικρές η μικρομεσαίες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε συνέργειες ή συγχωνεύσεις. Πρόκειται για κίνητρα που έρχονται σε συνέχεια των φορολογικών κινήτρων που θεσπίστηκαν με το νόμο 4935/2022 πριν από δύο χρόνια και προβλέπουν σε περίπτωση εταιρικών μετασχηματισμών μείωση του φόρου εισοδήματος έως 30% και εκπτώσεις δαπανών για πρώτα 5 χρόνια.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα