back to top
36.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

36.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ φαβορί για την πρωθυπουργία στην Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Πέμπτης  Γαλλικής Δημοκρατίας, η Ελίζαμπεθ Μπορν, παραιτήθηκε εχθές μετά από ημέρες εικασιών για επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνηση και ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν προηγείται  σταθερά στις δημοσκοπήσεις.

Η έξοδος της κυρίας Μπορν από την πρωθυπουργία ήταν σχεδόν μονόδρομος, για την πολιτικό που αυτοπροσδιορίζεται ως εκφραστής της Αριστεράς στο κόμμα Μακρόν, εν μέσω των πληροφοριών ότι ο πρόεδρος ετοιμάζει ευρύτατο ανασχηματισμό προκειμένου να δώσει ώθηση στο κυβερνητικό έργο και να αποτρέψει την νίκη της ακροδεξιάς Ζαν Μαρι Λεπέν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Επικρατέστερος μεταξύ των πολιτικών προσώπων που θεωρούνται φαβορί για την διαδοχή της Μπόρν είναι ο 34χρονος υπουργός Παιδείας, ο Γκαμπριέλ Ατάλ. Εαν οι πληροφορίες που τον φέρουν στην πρωθυπουργία επιβεβαιωθούν ο κος Ατάλ θα είναι νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ο πρώτος που έχει δημόσια αυτοπροσδιορισθεί ως ομοφυλόφιλος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Le Figaro, το 36% των Γάλλων να τάσσεται υπέρ του διορισμού του στην πρωθυπουργία, ο 34χρονος Ατάλ, πολύ κοντά στον Μακρόν, προηγείται κατά 5 μονάδες από τον ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ.

Πολύ δημοφιλής, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, τα πηγαίνει και πάλι καλά στο κυβερνητικό παιχνίδι, καθώς το 49% του πληθυσμού θέλει να παραμείνει στο Υπουργείο Παιδείας, έναντι 39% για τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και 28%.

Ο Ατάλ γεννημένος στις 16 Μαρτίου 1989  είναι υπουργός Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας από τον Ιούλιο του 2023. Διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 2020 έως το 2022 και υπουργός Δημόσιας Δράσης και Λογαριασμών από το 2022 έως το 2023 υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Επιλέχθηκε να υπηρετήσει ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας σε ηλικία 32 ετών, είναι το νεότερο άτομο που κατέχει το αξίωμα αυτό στη Γαλλική Πέμπτη Δημοκρατία έχει χαρακτηριστεί ως “ανερχόμενο αστέρι μεταξύ των Μακρονιστών” και σύμμαχος του Προέδρου Μακρόν.

Στην λίστα των υποψηφίων υπάρχουν αρκετά άλλα στελέχη όπως ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων και ο Ζιλιάν Ντενορμαντί, πρώην υπουργός Γεωργίας.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μακρόν ευχαρίστησε την Μπορν για την «υποδειγματική» δουλειά της. «Φέρατε εις πέρας το σχέδιό μας με το θάρρος, τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα μιας πολιτικού. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», είπε ο Μακρόν.

Η Μπορν εισήλθε στο παλάτι Ματινιόν τον Μάιο του 2022 μετά την επανεκλογή του Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της 20μηνης θητείας της, υπήρξε διπλάσιας διάρκειας από της Εντίτ Κρεσόν, η Μπορν κυβέρνησε χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική κάτω βουλή. Κάτι που είχε συμβεί μόλις ακόμη μία φορά κατά το παρελθόν στη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , Le Figaro

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα