back to top
32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αλλαγές στη δομή των Ε.Δ. και Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα προαναγγέλλει ο Ν. Δένδιας

Διαβάστε επίσης

Καινοτόμες εξελίξεις  στην δομή και την επιχειρησιακή ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον ασφάλειας, προαναγγέλλει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με συνεντεύξεις ,  άρθρα και δηλώσεις του σε διαφορά ΜΜΕ, αλλά και με ομιλίες του σε συνέδρια. Τα σύγχρονα και σε πλήρη εξέλιξη πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, το Καύκασο, τη Συρία, την Ερυθρά Θάλασσα, το Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, αποκαλύπτουν,  ότι σήμερα ο πόλεμος διεξάγεται με την αξιοποίηση της στρατιωτικής τεχνολογίας, που βρίσκεται στην αιχμή των πρωτοπόρων τεχνολογικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα, παγιωμένα στρατιωτικά δόγματα και πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, να θεωρούνται αναποτελεσματικά για τις σύγχρονες μορφές πολέμου. Αυτές οι σημαντικές εξελίξεις, επιβάλουν στα Γενικά Επιτελεία, να μελετήσουν τα καινούργια δόγματα, να αντλήσουν χρήσιμα διδάγματα, να προσαρμοστούν και οι προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία, ώστε να υπηρετείται η αναγκαιότητα η οποία καθίσταται και αδήριτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας να εκσυγχρονιστούν και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα. Σε αυτό το νέο ψηφιακό  περιβάλλον Ασφάλειας και τα νέα πολεμικά δόγματα και τακτικές που εφαρμόζονται τώρα στα διάφορα πολεμικά μέτωπα, επανεξετάζονται κορυφαία εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη , τα γαλλικά RAFALE και τα αμερικανικά  F-35. Προφανώς δεν αμφισβητείται η αξία τους στις επιχειρήσεις αεράμυνας ή αεροπορικών επιδρομών και αναχαιτίσεων, ωστόσο, είναι αδιανόητο να μην συνυπολογίζεται ότι, μερικά  drones μπορεί να επιφέρουν ένα πλήγμα πολλαπλάσιο από ένα πλήγμα που μπορεί να επιφέρει ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος. Είναι συστήματα που τώρα διαμορφώνονται και στα οποία ανήκει στο μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Και εδώ η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία υποχρεούται να  αποκτήσει τον πρώτο λόγο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια, θα στείλει  Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν θα έχει πλήρως ετοιμαστεί. «Η φρεγάτα θα είναι εκεί για να υπερασπίσει και τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν είναι μία φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή. Είναι μία φρεγάτα που μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας», διευκρινίζει ο Ν. Δένδιας. Βέβαια, οι αντάρτες ΧΟΥΘΙ της Υεμένης, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι πειρατές, αλλά, αντιδρούν με επιθέσεις σε εμπορικά πλοία χωρών που στηρίζουν το Ισραήλ και την πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αντάρτες ΧΟΥΘΙ στηρίζονται και εξοπλίζονται από το αντίπαλο Δέος του Ισραήλ , που είναι το Ιράν. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δικαιολογεί την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης, ως εξής: «έχουμε την υποχρέωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των αμάχων. Όμως, ουδείς δικαιούται να ξεχάσει τη βάρβαρη επίθεση την οποία υπέστη το Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου»

Ενδιαφέρουσα είναι και η δήλωση του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια για τα ελληνοτουρκικά, που μάλλον δεν συμμερίζεται απόλυτα τα σχετικά περί αποκλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία, καθώς διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις: «Έχουμε δει μια αλλαγή ύφους και μια αλλαγή συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά και είναι απολύτως καλοδεχούμενη. Δεν έχουμε δει την παραμικρή αλλαγή θέσεων, για να είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία παραμένει σταθερή σε θέσεις που η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να παραδεχθεί.», επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας σε κάθε δημόσια παρέμβασή του.

  Χρήστος Καπούτσης

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα