back to top
25.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

25.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων στους εκπαιδευτικούς – Κενά στα σχολεία

Διαβάστε επίσης

Ρεκόρ σημείωσαν οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών την τελευταία τριετία, ενώ αυξημένες αναμένεται να είναι και φέτος. Την ίδια στιγμή σε πολλά σχολεία τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές παραμένουν, αν και βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Αυξάνονται διαρκώς οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, κάτι που αναμένεται να σημειωθεί και κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Για φέτος σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί έχουν προθεσμία από την Πέμπτη 1-2-2024 έως και τη Δευτέρα 12-2-2024 για την υποβολή αιτήσεων παραίτησης 2023-24. Τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, είναι εξαιρετικά αυξημένες καθώς το έτος 2016 ήταν μόνο 419 και αμέσως μετά άρχισαν να εκτοξεύονται για να φτάσουν το έτος 2021, στις 3.700 και το 2022 στις 4.400.

Οι αυξημένες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών αυξάνουν το διαχρονικό πρόβλημα των κενών στα σχολεία και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ζητούν περαιτέρω προσλήψεις μόνιμων συναδέλφων τους για να καλυφθούν οι ελλείψεις που είναι μεγάλες σε περιοχές όπως το Ηράκλειο Κρήτης και η Λέσβος.

Οι γονείς των μαθητών του Ηρακλείου Αττικής, με επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας απαριθμούν τα κενά στα σχολεία της περιοχής τους και ζητούν να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις/τοποθετήσεις αναπληρωτών με βάση τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, στην κάλυψη των κενών ειδικής αγωγής, σχολικών νοσηλευτών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού και να προσληφθούν και να τοποθετηθούν ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί που πλέον είναι απαραίτητοι σε όλα τα σχολεία

Στην Καλλονή της Λέσβου δεν υπάρχει φιλόλογος στο . ΟιΠαναρέτειο Γυμνάσιο γονείς του σχολείου διαμαρτύρονται έντονα καθώς από την αρχή της χρονιάς, οργανικές θέσεις του σχολείου, όπως αυτή του φιλολόγου, δεν έχουν καλυφθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένες τόσες ώρες διδασκαλίας σε σημαντικά μαθήματα, όπως των Αρχαίων και της Ιστορίας. Μάλιστα η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρότεινε να γίνεται το μάθημα των Αρχαίων και της Ιστορίας με υπερωρίες φιλολόγων από άλλα σχολεία εναλλάξ.

Απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση στη Βουλή για τα κενά και τους αναπληρωτές η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου ότι πρέπει «να θέσουμε το πρόβλημα στη σωστή του βάση. Να πούμε δηλαδή ότι δεν συνιστά κανονικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να καλύπτουν σήμερα το ένα τρίτο των λειτουργικών αναγκών του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Άλλωστε, ως Υφυπουργός Παιδείας έχω πει επανειλημμένα ότι το γεγονός αυτό συνιστά στρέβλωση του θεσμού του αναπληρωτή, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες συμβάλλει αποφασιστικά στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Γι’ αυτό ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε σταδιακά, αλλά ουσιαστικά, τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στα σχολεία και οι αναπληρωτές να υπάρχουν, αλλά να προσλαμβάνονται κατά κύριο λόγο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα