back to top
28.1 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

28.1 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Αναβάλλεται το υπουργικό συμβούλιο – Με γρίπη Η1Ν1 ασθενεί ο Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

Αναβάλλεται η αυριανή συνεδρίαση  του Υπουργικού Συμβουλίου διότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από το Νταβός ασθενής με γρίπη Η1Ν1.

«Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από το Νταβός με πυρετό λόγω γρίπης Η1Ν1», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι λόγω της κατάστασης της υγείας του πρωθυπουργού ενδέχεται το υπουργικό που ήταν προγραμματισμένο για αύριο να αναβληθεί για μια από τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεδρίαση του υπουργικού και ταξίδι στις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από την πορεία της γρίπης.

Πάντως , το γεγονός της γρίπης Α καθιστά αμφίβολο αν θα μπορέσει να ακολουθήσει το πρόγραμμά του. Μετά από το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει την αναχώρηση του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα μετείχε στο Roadshow της Morgan Stanley για τις ελληνικές εισηγμένες. Το πρόγραμμα προβλέπει συζήτηση με τον Jamie Dimon.

Στην ατζέντα του  Υπουργικού συμβουλίου είχε προγραμματισθεί ότι θα βρεθεί αύριο και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

Από την μία τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα καταγραφούν στην ψηφοφορία του Φεβρουαρίου και γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν σε αριθμό 30-35 βουλευτών, με τουλάχιστον 15 να εκτιμάται ότι θα καταψηφίσουν και για τους υπόλοιπους να επιδιώκεται να επιλέξουν την αποχή, στην οποία έχει προτρέψει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσους γαλάζιους βουλευτές δεν πειστούν από την κυβερνητική επιχειρηματολογία.

Από την άλλη η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις έντονες σε κάποιες περιπτώσεις αντιδράσεις ιεραρχών, με την Ιερά Σύνοδο να συνεδριάζει επίσης την Τρίτη, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα αναδείξει την εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση της κυβέρνησης και της Εκκλησίας στο ζήτημα αυτό.

Ανοιχτό παραμένει και το πώς θα διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου το ζήτημα της προαναγγελθείσας διαφοροποίησης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος είναι επίσης πιθανό να αποσαφηνίσει αύριο την στάση του, με τις τελευταίες πληροφορίες να τον φέρουν να προσανατολίζεται προς την αποχή.

Πρόκειται για τον μοναδικό υπουργό που έχει εκφράσει δημοσίως διαφωνία, ερωτηματικά όμως υπάρχουν και 2-3 υφυπουργούς που χωρίς να έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις εμφανίζονται να διατηρούν επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο και τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν προτίθενται να το υπερψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας ισχύει για τους βουλευτές, ενώ για τα μέλη της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει επί της ουσίας αποσαφηνίσει την στάση του καθώς αφενός επαναλαμβάνει ότι έχουν αυξημένη θεσμική ευθύνη σε ότι αφορά την ψήφιση των νομοσχεδίων, από την άλλη ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στην συνέντευξη στην ΕΡΤ ότι και οι υπουργοί με την βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα πάντως είναι σαφές ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην μονοπωλείται η επικαιρότητα από το ζήτημα αυτό και στο πλαίσιο αυτό προχωρά σήμερα στην ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων για τις νέες οικογένειες, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή από το Νταβός.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, εάν χρειαστεί, και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσα από την χθεσινή ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα