back to top
28.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

28.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Τα κρίσιμα συμπεράσματα από τη νίκη Τραμπ στο Νιού Χάμσαιρ

Διαβάστε επίσης

Όπως αναγνώρισε  και ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Τρίτης, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στα χέρια του μετά την νίκη του στο Νιου Χάμσαιρ επί της Νίκι Κέλι . Η πραγματική είδηση αφορά όμως την απόφαση της πρώην πρεσβευτού των ΗΠΑ στο ΟΗΕ να μην τα εγκαταλείψει και να παραμένει στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Η Νικι Χέιλι παραδέχθηκε τη Τρίτη το βράδυ την ήττα της από τον Ντόναλντ Τραμπ στην εσωκομματική ψηφοφορία που διεξήχθη στην πολιτεία Νιου Χάμσαϊρ, τόνισε όπως πως παραμένει στην κούρσα για το χρίσμα της παράταξης ώστε να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Αυτή η κούρσα απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει», είπε η κυρία Χέιλι σε υποστηρικτές της στη βορειοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Εάν υποψήφιος του κόμματος αναδειχθεί ο κ. Τραμπ, πρόσθεσε καυστικά, θα πρόκειται για «νίκη», του Δημοκρατικού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η εξέλιξη αυτή εκνεύρισε πραγματικά τον Ντοναλντ Τραμπ Τραμπ  ο οποίος χρησιμοποίησε τη νικητήρια ομιλία του στο Νιου Χάμσαϊρ για να ταπεινώσει τους πρώην αντιπάλους του – και να διατυπώσει απειλές κατά της Νίκι Χέιλι . Ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι μεγαλόψυχος στη νίκη του και να συγχαρεί τη Χέιλι για έναν αγώνα που διεξήχθη καλά. Αντ’ αυτού, ήταν εμφανώς ενοχλημένος από την άρνησή της να εγκαταλείψει την κούρσα. Μικροπρεπής και εκδικητικός, σαν νταής της παιδικής χαράς, μιλώντας  σε μια κατάμεστη αίθουσα χορού ξενοδοχείου απηύθυνε στη Χέιλι μια σκοτεινή προειδοποίηση: “Μια μικρή σημείωση προς τη Νίκι. Δεν πρόκειται να κερδίσει. Αλλά αν το έκανε, θα ήταν υπό έρευνα από αυτούς τους ανθρώπους σε 15 λεπτά, και θα μπορούσα να σας πω ήδη πέντε λόγους για τους οποίος θα συνεβαινε αυτό. ”

Καθώς τρομοκρατημένοι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλο να σταθούν στο πλευρό του Τραμπ, η  Χέιλι, ως κόρη επίμονων Ινδών μεταναστών, στέκεται μόνη της σε ένα ρεπουμπλικανικό κόμμα που μοιάζει να του ανήκει. ” Θα παραμείνω στην κούρσα είπε λακωνικά μετά την δεύτερη θέση με 43,5 %  στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Νιού Χαμσάιρ όπου ο Τραμπ αποσπά το με 54, 5% των ψήφων

Η δυναμική των προκριματικών του Νιου Χάμσαϊρ, που σηματοδότησε το δεύτερο εκλογικό γεγονός της προεκλογικής περιόδου του 2024, εμπεριείχε επίσης κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την τελική προεδρική αναμέτρηση του Νοεμβρίου :

1. Η ψήφος των ανεξάρτητων δεν μπόρεσε να ανατρέψει τον Τραμπ, αλλά τον εκανε ακόμη πιό  νευρικό

Το Νιου Χαμσάιρ είναι γνωστό για την ισχύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων του –  περιλαμβάνει το 40% του εκλογικού σώματος. Αυτή η ομάδα έχει βοηθήσει πολλούς προεδρικούς υποψηφίους να ανέβουν στην κορυφή σε προηγούμενες εκλογές, ή τουλάχιστον να παραμείνουν ανταγωνιστικοί

Η Χέιλι ήλπιζε ότι οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι με ρεπουμπλικανική προτίμηση θα ανταποκρίνονταν στα μετριοπαθή μηνύματά της, στα οποία παρουσιάστηκε ως ένα νεότερο, πιο φρέσκο πρόσωπο και αντίδοτο τόσο στον Τραμπ όσο και στον Μπάιντεν.

Παρόλο που οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι δεν κατάφεραν να οδηγήσουν τη Χέιλι στη νίκη, η υποστήριξή τους προς αυτήν θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην πορεία για τον Τραμπ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου του NBC News, η Χέιλι κέρδισε το 73% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων των προκριματικών εκλογών που χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους μετριοπαθείς. Αν ο Τραμπ θέλει να νικήσει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο, θα πρέπει να επηρεάσει κάποιους από αυτούς τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς και η ισχυρή επίδοση της Χέιλι σε αυτό το ψηφοδέλτιο δείχνει ότι ο πρώην πρόεδρος έχει πολύ περισσότερη δουλειά να κάνει για να κερδίσει την υποστήριξή τους.

2. Η Χέιλι παραμένει απτόητη μετά από δύο συντριπτικές ήττες

Παρά την τρίτη θέση που κατέλαβε στην Αϊόβα και τη διψήφια ήττα της στο Νιου Χάμσαϊρ, η Χέιλι εξακολουθεί να επιμένει ότι θα συνεχίσει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων. Καθώς απευθυνόταν σε υποστηρικτές της στο Νιου Χάμσαϊρ το βράδυ της Τρίτης, η Χέιλι εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα, όπου θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στις 24 Φεβρουαρίου.

“Το Νιου Χάμσαϊρ είναι το πρώτο στη χώρα. Δεν είναι το τελευταίο στο έθνος”, δήλωσε η Χέιλι. “Αυτή η κούρσα απέχει πολύ από το να τελειώσει. Έχουν απομείνει δεκάδες πολιτείες και η επόμενη είναι η γλυκιά μου πολιτεία της Νότιας Καρολίνας”.

Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χέιλι βρίσκεται πολύ πίσω από τον Τραμπ στη Νότια Καρολίνα, οπότε παραμένει ασαφές πώς η πολιτεία αυτή μπορεί να κλονίσει τη θεμελιώδη δυναμική της κούρσας.

3. Ο Μπάιντεν νικητής χωρίς να είναι στα ψηφοδέλτια 

Ο Τζο Μπάιντεν πέτυχε κι αυτός μια νίκη χθες, Τρίτη, στο Νιού Χαμσάιρ: κέρδισε τις προκριματικές των δημοκρατικών ενώ το όνομά του δεν υπήρχε καν στα ψηφοδέλτια, εξαιτίας μιας ασυμφωνίας της τοπικής οργάνωσης του κόμματος αναφορικά με το εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

Και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ και η Νίκι Χέιλι μονομαχούσαν σ’ αυτή τη βορειοανατολική αμερικανική πολιτεία, εκείνος έκανε εκστρατεία στη Βιρτζίνια για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση. Ένα θέμα που αναμένεται ότι θα είναι κεντρικό στις προεδρικές εκλογές.

Κατηγόρησε τον 77χρονο μεγιστάνα και τους οπαδούς του ότι θέλουν «με κάθε τίμημα» να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στην εθελούσια διακοπή της κύησης.

Μετά την ψηφοφορία στο Νιού Χαμσάιρ, ο πρόεδρος δήλωσε πως ο Τραμπ θα είναι απ’ ό,τι φαίνεται ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών. «Τα διακυβεύματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά. Η δημοκρατία μας. Οι ατομικές ελευθερίες μας (…). Η οικονομία μας (…). Όλα διακυβεύονται», έγραψε.

4. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εμφανίζονται έτοιμοι να στρέψουν την προσοχή τους στις γενικές εκλογές

Το Νιου Χάμσαϊρ παρείχε περαιτέρω αποδείξεις ότι οι γενικές εκλογές του 2024 τον Νοέμβριο θα είναι όντως μια ρεβάνς μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ και τα μέλη και των δύο κομμάτων έδειξαν την Τρίτη ότι είναι έτοιμα να ξεπεράσουν τις προκριματικές εκλογές.

“Ενώ εργαζόμαστε προς τον Νοέμβριο του 2024, ένα πράγμα γίνεται όλο και πιο σαφές σήμερα”, δήλωσε την Τρίτη η Julie Chávez Rodriguez, υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Biden. “Ο Ντόναλντ Τραμπ κατευθύνεται κατευθείαν σε μια γενική εκλογική αναμέτρηση, όπου θα αντιμετωπίσει το μόνο πρόσωπο που τον έχει νικήσει ποτέ στην κάλπη: Τον Τζο Μπάιντεν”.

Με όλο και περισσότερους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες να συντάσσονται με τον Τραμπ, οι σύμμαχοι του πρώην προέδρου κάλεσαν τη Χέιλι να αποσυρθεί από την κούρσα για να μπορέσει το κόμμα να επικεντρωθεί στην ήττα του Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

Ο Taylor Budowich, διευθύνων σύμβουλος του υπέρ του Τραμπ Super PAC Make America Great Again Inc, δήλωσε την Τρίτη: “Ήρθε η ώρα για ενότητα, ήρθε η ώρα να δώσουμε τη μάχη στους Δημοκρατικούς και για τη Νίκι Χέιλι: ήρθε η ώρα να αποσυρθεί”.

5. Το προεκλογικό ψέμα του Τραμπ δεν ήταν τόσο δημοφιλές στο Νιου Χάμσαϊρ όσο ήταν στην Αϊόβα

Κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων στην Αϊόβα, μια σαφής πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές του 2020, παρά τα στοιχεία που υποστηρίζουν μια δίκαιη νίκη του Μπάιντεν. Στο Νιου Χάμσαϊρ, οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου και οι συνεντεύξεις έδειξαν ότι υπήρχε περισσότερο ισομερής κατανομή μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στην εν λόγω πολιτεία που πιστεύουν τους ψευδείς ισχυρισμούς για εκτεταμένη εκλογική απάτη στις εκλογές του 2020 και εκείνων που δεν το πιστεύουν.

Όπως δήλωσε η ψηφοφόρος της Χέιλι, Πατρίσια Χέμενγουεϊ, στον Guardian την Τρίτη: “Θα πρέπει να πω ότι το θέμα της 6ης Ιανουαρίου ήταν απολύτως αποκρουστικό για μένα”.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ κατέφυγε στο ίδιο ψέμα και στη νικητήρια ομιλία του την Τρίτη. “Κερδίσαμε το 2016. Και αν θυμάστε πραγματικά, αν θέλετε να το παίξετε στα ίσια, κερδίσαμε και το 2020, με μεγαλύτερη διαφορά”, είπε. “Και τα πήγαμε πολύ καλύτερα το 2020 από ό,τι το 2016”.

6. Είναι ο Τραμπ ο ανίκητος; 

Κανένας ρεπουμπλικανός, που έχει κερδίσει τόσο τις προκριματικές στην Αϊόβα όσο και στο Νιού Χαμσάιρ, δεν έχει χάσει ποτέ το χρίσμα του κόμματός του. Ενισχυμένος από το γεγονός αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ούριο άνεμο.

Πολύ περισσότερο που προς το παρόν τα δικαστικά προβλήματά του δεν φαίνεται να έχουν αντίκτυπο στη δημοτικότητά του. Καθώς έχουν απαγγελθεί ποινικές κατηγορίες σε βάρος του σε τέσσερις υποθέσεις και διώκεται για δυσφήμηση, ο πρώην πρόεδρος εμφανίζεται τακτικά στο δικαστήριο μεταξύ των προεκλογικών συγκεντρώσεών του.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη Νεβάδα, όπου ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως η νίκη του είναι εξασφαλισμένη, και μετά, τον ερχόμενο μήνα, στη Νότια Καρολίνα, την πολιτεία της οποίας η Νίκι Χέιλι ήταν κυβερνήτρια και όπου ο Τραμπ προηγείται με γύρω στις τριάντα μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

Καθεμιά από τις 50 αμερικανικές πολιτείες θα έχει το λόγο της στη μακρά διαδικασία των προκριματικών, όμως είναι πιθανό οι ρεπουμπλικάνοι να έχουν τον υποψήφιό τους ήδη από τον Απρίλιο, ακόμα και νωρίτερα.

«Λέω πως οι εκλογές αρχίζουν απόψε», δήλωσε ο Βιβέκ Ραμασουάμι, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των ρεπουμπλικανών, πριν συμμαχήσει με τον Τραμπ, υπανισσόμενος μια μονομαχία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

 7. Οι αποκαλύψεις από τις δημοσκοπήσεις 

Δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων έκαναν γνωστές λεπτομέρειες για τους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, προκαλώντας ερωτήματα για την ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους πέραν των πιο ένθερμων οπαδών του.

Αυτοί οι τελευταίοι τον υποστηρίζουν ό,τι και να γίνει. Στην ερώτηση αν μπορεί να γίνει πρόεδρος ακόμη κι αν κριθεί ένοχος για ένα έγκλημα, 87% απάντησαν ναι.

Όμως μεταξύ των υποστηρικτών της Χέιλι, οι οποίοι είναι πιο μετριοπαθείς, μόνο 12% έδωσαν την ίδια απάντηση.

Το 86% των οπαδών του Τραμπ είπαν επίσης πως δεν πιστεύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του 2020, σε σύγκριση με το 13% των οπαδών της Χέιλι.

 

Πηγή: The Guardian

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα