back to top
31 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

31 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση προσπάθησε να υφαρπάξει την ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επιστολική ψήφο με τέχνασμα

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω «θύελλας» αντιδράσεων που προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σχετικά με την επέκταση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, επανέλαβε την πρόσθεση του κόμματός του -μετά από αυτή την εξέλιξη- να αποσύρει συνολικά τη συναίνεσή του στο νομοσχέδιο, ήτοι να το καταψηφίσει.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης και έκανε λόγο για τυχοδιωκτισμό από την πλευρά της ΝΔ, κατηγορώντας την παράλληλα για «εργαλειοποίηση των θεσμών» και για «προσπάθεια δημιουργίας μιας τεχνητής πλειοψηφίας».

«Η κυβέρνηση πήρε μια πρωτοβουλία για την ψήφο στις Ευρωεκλογές και στην πορεία, η κ. Κεραμέως έριξε αιφνιδιαστικά στο τραπέζι την πρόταση επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές με αποτέλεσμα μια αρχικώς δηλωθείσα συναίνεση να μεταστρέφεται σε ριζική αντίθεση. Πρόκειται για ένα τέχνασμα με το οποίο προσπάθησε να υφαρπάξει την ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να συμπληρώσει την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτούνται για να εγκριθεί η επέκταση και στις εθνικές εκλογές», τόνισε.

«Όταν μια κυβέρνηση χρησιμοποιεί σαν χαρτοπαίκτης τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες, χάνει την αξιοπιστία της ως εταίρος ώστε να προχωρήσουμε σε συναίνεση», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε , ότι η εκτεταμένη επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους κατοίκους του εσωτερικού εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την διασφάλιση της αμεσότητας και της μυστικότητας της ψήφου και αφήνει ερωτήματα για κινδύνους χειραγώγησης.

«Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο, αντί να συνεισφέρει, ρευστοποιεί το εκλογικό σώμα.
Εάν ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, ξαφνικά ο κάτοικος του Νευροκοπίου θα παραδώσει την επιστολική του ψήφο σε μια εταιρεία κούριερ χωρίς άλλη εγγύηση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ακολουθεί τον μονήρη δρόμο της αυτοεπιβεβαίωσης», σχολίασε.

Παράλληλα, ο κ. Ξανθόπουλος υπενθύμισε ότι στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών για τους απόδημους σε Ευρώπη, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, χωρών Ωκεανίας-Άπω Ανατολή και Υπόλοιπων χωρών, στις οποίες θα κατανέμονται 4 έδρες βουλευτών επικρατείας για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.

Σχετικά με την αντίθεσή της Ιερά Συνόδου στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, υπογράμμισε: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Δεν περίμενα κάτι άλλο από την Ιερά Σύνοδο. Εμείς διεκδικούμε η πολιτεία να νομοθετεί και να λογοδοτεί στους πολίτες. Δεν ξέρω αν ασκούνται πιέσεις από κληρικούς σε βουλευτές. Ενδεχομένως να πιέζονται στη ΝΔ, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των βουλευτών έχουν σχέσεις με την Εκκλησία κάτι που δεν ισχύει με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς στηρίζουμε αυτό το δειλό βήμα, δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας».

Όσο για τις τριήμερες εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που πραγματοποιήθηκαν στις Σπέτσες και την στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η παράταξή του  ο επόμενο διάστημα, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε:  «Η συνεδρίαση στις Σπέτσες ήταν μια πολύ ουσιαστική διαδικασία. Συζητήσαμε εκτεταμένα τις εισηγήσεις των τομεαρχών του κόμματος. Στο προσεχές διάστημα θα αναληφθούν συγκριμένες πρωτοβουλίες. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε χρόνο, αλλά θα προχωρήσουμε “γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα