back to top
21.6 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

21.6 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 19:00

Διαβάστε επίσης

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια διενεργείται με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου. Η ποινική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση για τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ο οποίος άμεσα αναμένεται να καλέσει ως μάρτυρες και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών. Ο εισαγγελικός λειτουργός θα αναζητήσει τόσο ευθύνες εκείνων που συμμετέχουν στις καταλήψεις, όσο και τυχόν ευθύνες άλλων προσώπων. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, θα ερευνηθούν τι ενέργειες έγιναν εκ μέρους των αρμόδιων πρυτανικών αρχών για την αποτροπή των καταλήψεων, καθώς και σε ποιες ενέργειες προχώρησαν οι πρυτανικές αρχές μετά τις καταλήψεις στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους.

Ιστορική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με την οποία καλείται το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί ενώπιον του σώματος εντός ενός μηνός σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την δικαστική εντολή. Στην απόφαση δεν γίνεται αναφορά σε κατάπαυση του πυρός. Ο Νέλσον Μαντέλα «θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του» με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ρόναλντ Λαμόλα. «Το Ισραήλ δεσμεύεται στο διεθνές δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό του», δηλώνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιδρώντας στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. «Ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Αυστηρή προειδοποίηση από την ΕΕ σε Ισραήλ και Χαμάς για πλήρη συμμόρφωσή τους με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. «Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου η Χαμάς ανήρτησε στο Telegram ένα βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται τρεις Ισραηλινές όμηροι, δύο εκ των οποίων παρουσιάζονται ως στρατιωτικοί. Οι τρεις γυναίκες οι οποίες έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα από το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι κρατούνται όμηροι εδώ και 107 ημέρες, στοιχείο που υποδηλώνει ότι το βίντεο ενδεχομένως να γυρίστηκε την Κυριακή.

Στο μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στις αρχές της εβδομάδας καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, είτε σκοπίμως, είτε κατά λάθος. Ο Πούτιν τόνισε ότι οι Ουκρανοί γνώριζαν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, όπως έχει υποστηρίξει από την αρχή του συμβάντος η Μόσχα. Ακόμη, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας των αρχών θα δημοσιευθούν μέσα σε δύο με τρεις ημέρες, αλλά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν το αεροσκάφος ήταν αμερικανικοί ή γαλλικοί.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε ταυτότητες Ουκρανών και ανθρώπινα μέλη με τατουάζ από το σημείο συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα

Tη Δευτέρα αναμένεται η επίσημη απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επιστολή με την οποία η Πολεμική Αεροπορία ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των μαχητικών F-35 καθώς και για άλλα οπλικά συστήματα.

Ξεκινά σταδιακά η μηνιαία καταμέτρηση των παροχών ρεύματος, η οποία έως το τέλος Ιουνίου θα εξαπλωθεί πανελλαδικά, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, ζητώντας λύση στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα λιπάσματα. Στη Λάρισα, οι αγρότες αποφάσισαν πρώτος σταθμός της κινητοποίησης είναι η συγκέντρωση τρακτέρτην Κυριακή στην κεντρική πλατεία της πόλης, με επόμενο σταθμό την προσέγγιση στον κόμβο των Τεμπών. Παράλληλα, αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο. Πλέον στον κόμβο της Καρδίτσας -στον αυτοκινητόδρομο Ε65- βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ και στο πλάνο των κινητοποιήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Ε65.

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα προβλέπονται αύριο στην Αττική. Άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το βράδυ βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 13 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα