back to top
29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Κ. Τζέλλας: Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λύση στα προβλήματα των αγροτών, εκείνη μας κατεβάζει στο δρόμο

Διαβάστε επίσης

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προγραμματίζουν οι αγρότες, όπως προανήγγειλε μέσω του Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας.

«Αν η κυβέρνηση δεν δώσει λύση στα προβλήματά μας, δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Εκείνη μας κατεβάζει στο δρόμο», ανέφερε στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Απαντώντας στην πρόσκληση για συνάντηση που απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο κ. Τζέλλας τη χαρακτήρισε προσχηματική, σημειώνοντας ότι όταν τον περασμένο Δεκέμβριο είχε πάει κυβερνητικό κλιμάκιο στη Θεσσαλία, δεν είχε δεχτεί να τους συναντήσει.

« Αντιθέτως μας λοιδόρησαν, μας συκοφάντησαν και τώρα που μας οδήγησαν στο δρόμο, συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι υπάρχει αγροτικό πρόβλημα», σχολίασε.

Περιγράφοντας τα αιτήματα των αγροτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά και τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, επισήμανε: « Έχουν περάσει 4,5 μήνες και δεν έχουν λάβει όλοι οι αγρότες τα 6.600 από την πρώτη αρωγή ενώ δεν δίνεται και το 25% της συμμετοχής στα φάρμακα. Διεκδικούμε την επιδότηση ενοικίου που δεν δόθηκε σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μείνουν είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε νοίκιασαν άλλα. Την ίδια στιγμή, τα σπίτια που πλημμύρισαν, έχουν ποτίσει υγρασία και  η ανάγκη για θέρμανση και αφυγραντήρα αυξάνουν το κόστος τέσσερις φορές πάνω» ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε καμία μέριμνα προκειμένου να τους διαθέσει φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης.

«Χάσαμε όλο τον αγροτικό εξοπλισμό μας και η κυβέρνηση μας λέει ”κάντε φάκελο και θα δούμε πότε θα πληρωθείτε” και αυτό για αποζημίωση έως 70% σε όσους είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και 30% για τους υπόλοιπους», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τζέλλα, υπάρχουν ακόμα χιλιάδες στρέμματα με νερό και άλλα τόσα από τα οποία δεν έχουν φύγει τα φερτά υλικά ώστε να μπορέσουν να καλλιεργηθούν.

«Δεν υπάρχει καμία πρόταση από την κυβέρνηση για αναπλήρωση εισοδήματος εφόσον αυτά δεν καλλιεργηθούν. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι έχασαν τα πρόβατα τους, τους στάβλους και τα μαντριά τους. Έχασαν το εισόδημά τους. Τους είπαν ότι μέχρι 10 Ιανουαρίου θα παραλάμβαναν τις αιτήσεις που θα κατέθεταν και δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα. Όμως, ακόμα και νέα ζώα να αποκτήσουν, θα περάσει ένας χρόνος για να βγάλουν γάλα. Θα δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους επιδόματα;», αναρωτήθηκε.

Ακολούθως, ο κ. Τζέλλας έκανε λόγο για πάγια και διαχρονικά αιτήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής και υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

«Ζητάμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πληρώνουμε από την τσέπη μας για να παράγουμε», εξήγησε και υπογράμμισε ως μεγάλη πληγή τη η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

«Μετά την περσινή αναθεώρηση, η εφαρμογή της έχει βγάλει στο δρόμο χιλιάδες αγρότες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά, μας διώχνει από το επάγγελμα, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Την πράσινη μετάβαση την ”πληρώνουμε” εμείς. Για παράδειγμα, πριν από 6 χρόνια παίρναμε 100 ευρώ επιδότηση το στρέμμα το βαμβάκι και τώρα παίρνουμε 23 ευρώ, επομένως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχουμε υποστεί», κατέληξε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα