back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Η Neuralink τοποθέτησε σε άνθρωπο το πρώτο εγκεφαλικό τσιπ – Η ανάρτηση του Έλον Μασκ

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη επέμβαση εμφύτευσης εγκεφαλικού τσιπ από την Neuralink του Έλον Μασκ πραγματοποιήθηκε χθες και ο ασθενής αναρρώνει, όπως γνωστοποίησε μέσω της πλατόρμας X ο ιδρυτής της, Έλον Μασκ, σημειώνοντας ότι τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα νευρώνων.

Όπως σημειώνει το προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy (τηλεπάθεια).

«Επιτρέπει τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη. Αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους» σημειώνει και προσθέτει χαρακτηριστικά «Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας. Αυτός είναι ο στόχος».

Το εμφύτευμά της, μεγέθους ενός νομίσματος, είχε ήδη τοποθετηθεί στον εγκέφαλο ενός πίθηκου μακάκου, ο οποίος κατάφερε να παίξει το βιντεοπαιγνίδι «Pong» χωρίς χειριστήριο ούτε πληκτρολόγιο.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους της Neuralink είναι να συνδυάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη.

Σημειώνεται ότι η Neuralink δεν είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ο ανταγωνιστής της, η εταιρεία, Synchron, εμφύτευσε ήδη, τον Ιούλιο του 2022, ένα τσιπάκι σε ασθενή στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά, ενώ το είχε δοκιμάσει και σε τέσσερις ανθρώπους στην Αυστραλία.

Το Σεπτέμβριο, η ολλανδική εταιρεία Onward είχε ανακοινώσει πως δοκιμάζει τη σύνδεση ενός εγκεφαλικού εμφυτεύματος με ένα άλλο το οποίο διεγείρει τον νωτιαίο μυελό, με στόχο να μπορέσει ένας τετραπληγικός ασθενής να ανακτήσει κινητικότητα.

Από το 2019, ερευνητές του ινστιτούτου Clinatec της Γκρενόμπλ είχαν παρουσιάσει ένα εμφύτευμα που, αφού τοποθετηθεί, επιτρέπει σε ένα τετραπληγικό άτομο να κινεί έναν εξωσκελετό, καθώς και να κινεί τα χέρια ή να μετακινείται.

Η Neuralink συγκέντρωσε πρόσφατα 323 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο.

Η Neuralink λέει πως θέλει κι αυτή να κάνει παράλυτους ασθενείς να περπατήσουν ξανά, αλλά επίσης να αποκαταστήσει την όραση σε τυφλούς, ακόμη και να γιατρέψει ψυχιατρικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη.

Ο Ίλον Μασκ φιλοδοξεί επίσης να προσφέρει το εμφύτευμά του σε όλους, ώστε να επιτρέψει την καλύτερη επικοινωνία με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να περιορίσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τον «κίνδυνο για τον πολιτισμό μας» που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Newsroom Αθήνα 9.84, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα