back to top
30.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

30.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Σε δημοπρασία το ιστορικό μετάλλιο του Μπομπ Μπίμον

Διαβάστε επίσης

Ήταν το άλμα εις μήκος του αιώνα και εξακολουθεί να είναι Ολυμπιακό ρεκόρ, αλλά ο Αμερικανός Μπομπ Μπίμον θα αποχωρισθεί το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968, αφού «πέταξε» στα οκτώ μέτρα και 90 εκατοστά.

Το μετάλλιο θα δημοπρατηθεί την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη από τον Οίκο Christie’s, που το αποτιμά μεταξύ 400.000 και 600.000 δολαρίων, προκαλώντας ενθουσιασμό στους απανταχού συλλέκτες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν εκατομμύρια για να αποκτήσουν αναμνηστικά θρυλικών στιγμών του αθλητισμού.

«Είμαι 77 ετών. Το εκμεταλλεύθηκα. Και ήλθε η ώρα να το δώσω σε κάποιον που εκτιμά το αθλητικό επίτευγμα» -που έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1968 στο Πανεπιστημιακό Ολυμπιακό Στάδιο στην Πόλη του Μεξικού- είπε ο Μπομπ Μπίμον σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, όταν ρωτήθηκε γιατί αποφάσισε ν’ αποχωρισθεί αυτό το διάσημο μετάλλιο.

«Αυτή η δημοπρασία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παρουσιασθεί το μετάλλιο, αλλά και να διατηρηθεί η μνήμη του», προσθέτει, ελπίζοντας ότι ο αγοραστής, είτε συλλέκτης είτε ίδρυμα, θα θέλει να το «εκθέσει» εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων των Παρισίων.

«Προς μεγάλη μου έκπληξη, δεν ήταν απλώς ένα επιτυχές άλμα, ήταν μια απίστευτη στιγμή της Ιστορίας», θυμάται και προσθέτει: «Όλα ήταν τέλεια, ο άνεμος ήταν τέλειος, ο καιρός ήταν τέλειος».

Το ιστορικό άλμα μετρήθηκε στα 8.90μ. και ήταν καλύτερο κατά 55 (!) εκατοστά του προηγούμενου, ενώ έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Τόκιο το 1991 και την θρυλική μονομαχία του Μάικ Πάουελ με τον Καρλ Λιούις, για να καταρριφθεί, με τα 8.95μ του Πάουελ. Ωστόσο, 55 χρόνια μετά το Μεξικό κι ενώ έχουν μεσολαβήσει 13 Ολυμπιακοί Αγώνες, το 8.90μ. παραμένει Ολυμπιακό ρεκόρ.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα