back to top
29.3 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

29.3 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Συμφωνία των 27 για οικονομική βοήθεια 50 δισ. στην Ουκρανία – Χαιρετίζει το Κίεβο

Διαβάστε επίσης

Η  πολυμερής συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που διεξήχθη εκτάκτως πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε τελικώς θετικό αποτέλεσμα . Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιτεύχθηκε συμφωνία των 27 για το οικονομικό πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2024-2027 .

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την #Ουκρανία.

Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη στη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται» αναφέρει σε ανάρτηση του ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

Πως φτάσαμε στην ομόφωνη συμφωνία 

Στην πολυμερή  συνάντηση που σκοπό έχει να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Ορμπάν γιατην βοήθεια στην Ουκρανία συμμετείχαν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συνάντηση διήρκησε  πάνω από μία ώρα και σαράντα λεπτά.

Η συμφωνία για την μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία (17 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις, 33 δισεκ. ευρώ ως δάνεια) την περίοδο 2024-2027, επιτεύχθηκε με την απαραίτητη ομοφωνία σε κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται με ταμεία που αδειάζουν και με έλλειψη πυρομαχικών για να αποκρούσει τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία.Το Κίεβο εξακολουθεί να περιμένει βοήθεια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη υποστηριχθεί από το Κογκρέσο.

‘Εχει ενδιαφέρον το ανταλλάγματα που έλαβε ο ‘Ορμπαν προκειμένου να αποσύρει το βέτο της Ουγγαρίας.

Στο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται: “Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, η Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια των 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.”

Ο μαγυάρος πρωθυπουργός εξακολουθούσε έως και σήμερα να θέτει δικούς του όρους για να πει το “ναι” στη “Διευκόλυνση για την Ουκρανία”, υπονομεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όλο το πακέτο αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο κ Όρμπαν πρότεινε ως όρο την αξιολόγηση της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας σε ετήσια βάση, με ομοφωνία, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη καθώς μια τέτοια διευθέτηση θα έδινε τη δυνατότητα στον Βίκτορ Όρμπαν να ασκεί κάθε χρόνο το δικαίωμα της αρνησικυρίας.

Ως συμβιβαστική λύση, η ΕΕ αντιπροτείνει να διεξάγεται συζήτηση ετησίως σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, χωρίς να χρειάζεται ομοφωνία.

“Η διασφάλιση της συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία μας – και κυρίως για τη δέσμευσή μας να παρέχουμε σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία. Το βάρος πέφτει αποκλειστικά σ’ εμάς να βρούμε λύση και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας”, τονίζει στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Πέραν αυτών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων 

Σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, αναμένεται να επαναλάβουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ και των κρατών μελών της να συνεχίσουν να παρέχουν “έγκαιρη, προβλέψιμη και βιώσιμη” στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδίως μέσω του “Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη” (ΕΜΕ) και της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ, αλλά και μέσω άμεσης διμερούς υποστήριξης.

Οι 27 θα συζητήσουν για την πρόοδο στη μεταρρύθμιση του ΕΜΕ, που πρέπει να περάσει από “λογική αποθεμάτων” σε “λογική κοινών προμηθειών”. Αν γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη, θα μπορούσε στα συμπεράσματα να αναφέρεται η αύξηση του συνολικού δημοσιονομικού ανώτατου ορίου του ΕΜΕ κατά 5 δισεκ. ευρώ. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να καλέσουν το Συμβούλιο να καταλήξει σε ταχεία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ΕΜΕ έως τον Μάρτιο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να επαναλάβουν την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία, ιδίως ενόψει της δέσμευσης να διατεθούν στο Κίεβο ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού μέχρι το Μάρτιο του 2024 – ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί, παραδέχτηκαν χθες οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, “τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή που απαιτούν τη μέγιστη εστίασή μας” θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι “υπό το πρίσμα των ανησυχητικών περιφερειακών εξελίξεων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα ασφάλειας, να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την αυτοσυγκράτηση και να συζητήσουμε μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης, ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα”.

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες απαιτείται να συζητήσουν επίσης την αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας για τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό, “τη μόνη βιώσιμη επιλογή που μπορεί να φέρει βιώσιμη ειρήνη τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους και ενισχυμένη περιφερειακή ασφάλεια”.

Το αγροτικό ζήτημα δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρείται όμως βέβαιο από ευρωπαίους διπλωμάτες ότι είτε στο περιθώριο, είτε στο τραπέζι της Συνόδου, θα τεθεί προς συζήτηση από ευρωπαίους ηγέτες, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των αγροτών σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ.

Τη στιγμή που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προσέρχονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες από το Βέλγιο και άλλες χώρες της ΕΕ αναμένεται ότι θα έχουν ήδη κατακλύσει την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ζητώντας χαλάρωση των μέτρων της Πράσινης Συμφωνίας και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Περισσότερα από 1300 τρακτέρ  και άλλα γεωργικά μηχανήματα μπλοκάρουν σήμερα δρόμους των Βρυξελλών γύρω από το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των Είκοσι Επτά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα