back to top
28.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

28.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Ρ. Μαρούδας: Οι αγρότες ζητάμε μέτρα για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη

Διαβάστε επίσης

Σκηνικά έντασης με αγρότες εξελίσσονται εδώ και μέρες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Βελγική πρωτεύουσα αξιώνουν μεταρρυθμίσεις στην πολιτική της ΕΕ, ενώ οι 27 ηγέτες συνέρχονται σε έκτακτο Συμβούλιο με το αγροτικό να συζητείται προς το παρόν στο περιθώριο.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες τρακτέρ από τη Μακεδονία συγκεντρώνονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με μαύρες σημαίες και συνθήματα ότι δεν έχουν πια μέλλον. Οι Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σκληραίνουν τη στάση τους και πλημμυρίζουν τους δρόμους έξω από τη ΔΕΘ όπου ξεκινά σήμερα η 30η Agrotica, δηλώνοντας πως θα παραμείνουν στο σημείο έως την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατύκαμπου μιλά στον Αθήνα 984 και αναδεικνύει  τα προβλήματα καθώς και τα αιτήματα του κλάδου, ενώ στέλνει  ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση  να δώσει λύσεις αντί για λόγια παρηγοριάς. 

«Θέλουμε μέτρα που θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη….Αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση σε λίπασμα και ζωοτροφές, αλλά και στις τιμές των προϊόντων ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το κόστος παραγωγής…. Η φέτα έχει φτάσει στα 13 ευρώ από τα 8 που ήταν. Επίσης, το μανταρίνι φεύγει από το χωράφι  20 λεπτά το κιλό και μια μεγάλη εταιρεία σούπερ μάρκετ το πουλάει προς 1 ευρώ και 80 λεπτά» αναφέρει  στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο .

«Φέτος δεν θα καλλιεργηθούν 350 χιλιάδες στρέμματα της Θεσσαλίας … έχουν καταστραφεί τα πάντα» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Όπως λέει,  προϋπόθεση είναι να καθαριστούν οι εκτάσεις από τα φερτά υλικά των πλημμυρών. «Έχω ακούσει για 1.000 με 1.500 ευρώ ανά στρέμμα προκειμένου να καθαριστεί ένα χωράφι… Ακόμη δεν έχουν αποφασίσει σχετικά με το ύψος της επιδότησης προκειμένου να καθαριστούν αυτά τα χωράφια» συμπληρώνει.

Και δεν είναι μόνο η Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν  σοβαρά προβλήματα με το ελαιόλαδο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Έχουμε ανάγκη  τη ρευστότητα, επειδή δεν θα μας δώσει κανείς προμήθειες με πίστωση…»

Μεταξύ άλλων, ο Ρίζος Μαρούδας κάνει λόγο  για  «διαχρονική αισχροκέρδεια» και εγκαλεί  όλες τις κυβερνήσεις επειδή διαχρονικά δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι σήμερα γι’ αυτό. «Προσπαθούν να πατάξουν τους αγρότες με τα ΜΑΤ, όχι την αισχροκέρδεια. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να επενδύσουμε ξανά στα χωράφια μας. Παλιότερα, υπήρχε η τιμή στόχου στην Ευρώπη. Μια σταθερή ελάχιστη τιμή για την προστασία παραγωγού και καταναλωτή».

Για τις κυβερνητικές εξαγγελίες ξεκαθαρίζει  πως δεν θα είχαν γίνει, εάν δεν υπήρχαν τα τρακτέρ και τα μπλόκα.  «Ακόμη συγκεντρώνουμε δυνάμεις… Το Σάββατο  3 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει στο χώρο της Αgrotica μεγάλο συλλαλητήριο, με πανελλαδικό συντονισμό και θα αξιώσουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση γιατί πιέζεται με αυτόν τον τρόπο» όπως εκτιμά.

Όσο για την πρώτη ΑΡΩΓΗ, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας υπογραμμίζει: «Πρόκειται για χρήματα που ούτως η άλλως θα παίρναμε. Για τα επιπλέον , υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή τους λόγω της αργού ρυθμού αξιολόγησης των φακέλων με τα δικαιολογητικά κι αυτό δεν είναι ευθύνη των αγροτών».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα