back to top
37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Βόμβα στη Σταδίου: Στο στόχαστρο το υλικό των καμερών και οι ύποπτες κλήσεις

Διαβάστε επίσης

Το υλικό των καμερών ασφαλείας και ο εντοπισμός των ύποπτων κλήσεων μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι το βασικό υλικό πάνω στο οποίο εξελίσσεται η έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων για την έκρηξη βόμβας στην οδό Σταδιού, απέναντι από το υπ. Εργασίας, αργά το βράδυ της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου .

Οι επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής θεωρούν ότι οι βομβιστές ήσαν τουλάχιστον δύο ενώ είναι πεπεισμένοι ότι ομάδα υποστήριξης παρακολουθούσε τις κινήσεις τους προκειμένου να επεμβεί εάν προέκυπτε πρόβλημα και να βοηθήσει στην διαφυγή. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται και τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που προηγήθηκαν της έκρηξης.

Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι πρόκειται για νέα γενιά δραστών οι οποίοι όμως έχουν την τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη παλαιότερων και εμπειρότερων ατόμων . Τα σενάρια που εξετάζει η αντιτρομοκρατική είναι ότι της οργάνωσης ηγούνται μέλη παλαιότερων οργανώσεν που έχουν στρατολογήσει νεότερους.

Η επίθεση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ «επαγγελματική», από άτομα που ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, με τεχνογνωσία στην κατασκευή βομβών και στις λεπτομέρειες πυροδότησης. Για τον λόγο αυτό, προκλήθηκε «τέλεια» έκρηξη, με αποτέλεσμα να διαλυθούν τα πάντα και να μην υπάρχουν υπολείμματα. Βρέθηκε μόνο ένα κομμάτι ύφασμα και ελάχιστα στοιχεία, που θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να βγουν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την σύνθεση του εκρηκτικού μηχανισμού και την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε.

Η έρευνα εξελίσσεται ενώ αναμένουν και την δημοσιοποίηση προκήρυξης για την ανάληψη της ευθύνης . Το ότι δεν έχει ακόμη δοθεί στην δημοσιότητα προκήρυξη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερη επίθεση .

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου ήταν η τρίτη ενέργεια το τελευταίο διάστημα. Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στα Πετράλωνα, η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή. Ακολούθησε η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Η τελευαταία όμως ενέργεια στην Σταδίου εκτιμάται ως υψηλού ρίσκου, με γνώση κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, ο οποίος εξαϋλώθηκε και το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς το υπουργείο Εργασίας.  Επίσης εκτιμάται ότι υπήρχε προετοιμασία για την επίθεση από τις προηγούμενες μέρες με παρακολούθηση και χαρτογράφηση της περιοχής. Την ευθύνη για την ενέργεια της επίθεσης ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση “Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα” .

«Δεν θα επιτρέψουμε την αναβίωση της τρομοκρατίας», διεμήνυσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται» πρόσθεσε.

Οι αρμόδιοι κύκλοι έχουν εκφρασει φόβους ότι η βομβιστική επίθεση, σε συνδυασμό με την ανεπιτυχή βομβιστική επίθεση τον περασμένο Δεκέμβριο στα ΜΑΤ στου Ζωγράφου, αποτελεί την αρχή «επανεκκίνησης» της τρομοκρατίας στη χώρα μας και μια νέα φάση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα