back to top
35.6 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

35.6 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Χ. Ζερεφός: Αυτή η τρέλα που έχει πιάσει τον πλανήτη οφείλεται στην αλλαγή της σύστασής του

Διαβάστε επίσης

Με την συμμετοχή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των διακεκριμένων καθηγητών Σταμάτη Κριμιζή και Χρήστου Ζερεφού θα διεξαχθεί, στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024, επιστημονικός διάλογος με θέμα τις «Περιβαλλοντικές και θεσμικές διαστάσεις της Κλιματικής Κρίσης».

«Αυτή η τρέλα που έχει πιάσει τον πλανήτη οφείλεται στην αλλαγή της σύστασής του» τόνισε στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός και εξήγησε:
«Το 2023 ήταν το πιο θερμό έτος και μάλιστα το καλοκαίρι ήταν από τα πιο θερμά που έχουν συμβεί ποτέ στον πλανήτη μας. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι κάθε χρόνο θα είμαστε πιο ζεστά από τον προηγούμενο».

Επισήμανε το γεγονός ότι τόσο η θάλασσα όσο και ο αέρας ζεσταίνονται με τέτοιο ρυθμό ο οποίος είναι πλέον πολύ ανησυχητικός.

«Το περσινό έτος ήταν το πιο θερμό που έχει ποτέ μετρηθεί και επομένως φοβόμαστε ότι αυτό θα συνεχίσει διότι η σχεδόν μονότονη αύξηση της θερμοκρασίας τω θαλασσών και της ατμόσφαιρας οδηγεί στην δημιουργία ακραίων καιρικών καταστάσεων» σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα τις θερμοκρασίες στη Σιβηρία το καλοκαίρι,  οι οποίες ξεπέρασαν τις θερμοκρασίες της Αθήνας.
Για να μπορέσουμε, όσο γίνεται να αναστρέψουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης σε όλους τους τομείς της  ανθρώπινης δραστηριότητας. Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η πράσινη μετάβαση με την υλοποίηση επιτόπιων στοχευμένων αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία μιας χώρας.

Πρέπει λοιπόν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν έργα για την μετάβαση σε πράσινη οικονομία, επέκταση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ήλιος και άνεμος), την αποκατάσταση της φύση και της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων. Το πιο σημαντικό ίσως είναι να αλλάξουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε ώστε να μη χρησιμοποιούμε άνθρακα, καθώς σήμερα το 85% της παγκόσμιας ενέργειας βασίζεται στον άνθρακα, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα