back to top
30.8 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

30.8 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Διευκρινίσεις ΡΑΑΕΥ για τα τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας – Προβλέπεται ρήτρα αποχώρησης

Διαβάστε επίσης

Στα μπλε τιμολόγια θα εντάσσονται και τα εξάμηνης ή οκτάμηνης διάρκειας τιμολόγια, που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα διευκρινιστική απόφαση της ΡΑΑΕΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των σταθερών (μπλε) τιμολογίων, δηλαδή ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Η αντιπαράθεση για την ερμηνεία και τα νέα τιμολόγια προέκυψε με βάση το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δεν προέβλεπε τη δυνατότητα για σταθερά τιμολόγια ολίγων μηνών διάρκειας.

Τα μπλε τιμολόγια που είναι τα σταθερά, και έχουν ρήτρα αποχώρησης, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, έπρεπε να είναι 12μηνα. Με την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής μπαίνει τέλος στην αντιπαράθεση που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα μικτά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και το εάν επιτρέπεται ή όχι η επιβολή ρήτρας αποχώρησης σε αυτά.

Η ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους προμηθευτές και τους καταναλωτές και όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς μπορεί να επέλθει ηρεμία στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλέον οι προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν σταθερά μπλε προϊόντα διάρκειας από 6-12 μηνών στα οποία θα εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης αφού τόσο ο καταναλωτής όσο και ο προμηθευτής δεσμεύονται σε μια σταθερή τιμή για συγκεκριμένη διάρκεια ανεξαρτήτως της εξέλιξης της χονδρικής αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τα μεικτά προϊόντα τα οποία επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα σε αυτά σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί να εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης ανεξαρτήτως του εάν προβλέπεται κάποια περίοδος σταθερής τιμής.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα