back to top
28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Στο πλευρό των φοιτητών οι πανεπιστημιακοί για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Την Πέμπτη νέο συλλαλητήριο

Διαβάστε επίσης

Αναβρασμός επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις καταλήψεις εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων να συνεχίζονται, τους διδάσκοντες στα ΑΕΙ να τάσσονται στο πλευρό των φοιτητών και τις αστυνομικές δυνάμεις να μπαίνουν σε ιδρύματα για να «σπάσουν» καταλήψεις, κι όλα αυτά πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε 24ωρη απεργία για τις 8 Φεβρουαρίου και κυλιόμενες στάσεις εργασίας στα πανεπιστήμια, ενώ διδάσκοντες των ΑΕΙ συλλέγουν υπογραφές κατά των διαδικτυακών εξετάσεων.

Η Ομοσπονδία τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για αναγνώριση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, με «παράκαμψη» ή κατάλληλη «ανάγνωση» του άρθρου 16 του Συντάγματος, που τιτλοφορείται ως «ελεύθερο πανεπιστήμιο», την εξής μια «ελευθερία» θα υπηρετήσει: τη διάθεση πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές σημειώνουν ότι «στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας δεν λείπει ο ανταγωνισμός με ιδιωτικούς παρόχους εκπαίδευσης. Λείπει η θεσμική διαμόρφωση και εφαρμογή μακρόπνοων σχεδιασμών για το εκπαιδευτικό σύστημα, και ένα λιτό θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων. Λείπει η χρηματοδότηση, η στελέχωση με επαρκές προσωπικό, η ενίσχυση και η ανανέωση των υποδομών τους, η αξιοπρεπής φοιτητική μέριμνα, στοιχεία που η Ελληνική πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει στα ΑΕΙ της χώρας μας».

Τη Δευτέρα, στο πανεπιστήμιο της Θράκης δυνάμεις των ΜΑΤ, εισέβαλαν στη Νομική Κομοτηνής, που από το πρωί τελούσε υπό κατάληψη και προχώρησαν σε βίαιες προσαγωγές φοιτητών. Φοιτητές και καθηγητές ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο «για τα ιδιωτικά ΑΕΙ μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος» ενώ την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα