back to top
21.7 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

21.7 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στο συλλαλητήριο κατά των μη κρατικών ΑΕΙ

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές πήραν μέρος σήμερα στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Με κεντρικά συνθήματα «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές» και «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια έφτασαν στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Μία ώρα πριν ξεκινήσει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, μέλη φοιτητικών παρατάξεων συνεπλάκησαν με μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα Προπύλαια με αποτέλεσμα να τραυματισθούν επτά άτομα.

Παράλληλα συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου και ενώσεων εκπαιδευτικών, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Yπουργείου Παιδείας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Καμάρας και από εκεί μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας, Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου κινήθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Η πορεία των φοιτητών κατέληξε στον χώρο της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ.

Χθες το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Για τη λειτουργία των μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 ευρώ και θα διαθέτουν το λιγότερο τρεις σχολές, με εξαίρεση τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου ξεκαθάρισε ο κ. Πιερρακάκης και σημείωσε ότι η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις και οι υποψήφιοι θα πρέπει να «πιάσουν» την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου, «ώστε να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα γίνει με την εποπτεία του κράτους και τα ιδρύματα θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενώ η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε επίσης ότι οι τίτλοι σπουδών των μη κρατικών ΑΕΙ θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Τα δημόσια πανεπιστήμια με το νέο νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση νέων τμημάτων και τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολών, όπου θα απαιτείται όπως είπε η σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ απαλλάσσεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία. Επίσης δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών και στάθηκε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο και για την ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων, με το παρόν νομοσχέδιο, καθώς στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών. Η σχετική διάταξη αφορά τη «θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο». «Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων θα καθορίζεται από τα ιδρύματα», είπε ο κ. Πιερρακάκης ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούσαν να εγγραφούν μόνο σε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ, καταβάλλοντας δίδακτρα.

Ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αποκτώντας σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια. Χαιρέτισε επίσης την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος είναι νόμος: «Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό» είπε ενώ σχετικά με τις καταλήψεις ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ οι καταλήψεις, η βία και οι καταστροφές. Σέβομαι το διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα οι καταλήψεις συνεχίζονται σε περισσότερες από 130 σχολές σε όλη τη χώρα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε αρκετά τμήματα ξεκίνησαν ήδη οι διαδικτυακές εξετάσεις.

Για τους εν ενεργεία πανεπιστημιακούς καθηγητής ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει ασυμβίβαστο, δηλαδή δεν θα μπορούν να υπηρετούν στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να διδάσκουν σε μη κρατικό ΑΕΙ. Σχετικά με το ποια πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας, ο κ. Πιερρακάκης δεν αναφέρθηκε σε ονόματα ωστόσο ανέφερε παραδείγματα ξένων πανεπιστημίων που έχουν ιδρύσει παραρτήματα σε άλλες χώρες όπως τη Σορβόνη, το Yale, το Johns Hopkings, το Duke, το New York University το ΜΙΤ και το Rochester Institute of Technology.

Ισίδωρος Ρούσσος, Μιχάλης Λεγάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα