back to top
34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πάνω από 150 σχολές υπό κατάληψη-Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά των μη κρατικών ΑΕΙ

Διαβάστε επίσης

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αφορμή την επερχόμενη ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις, οι φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, την ώρα που περισσότερες από 150 σχολές τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που βρίσκεται σε διαβούλευση. Πάνω από 150 σχολές σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη μετά τις νέες γενικές συνελεύσεις των φοιτητών την εβδομάδα που τελειώνει, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεις έχει μπει και το πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς αποφασίστηκαν καταλήψεις σε τμήματα που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το συλλαλητήριο της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με συγκρούσεις ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει επτά προσαγωγές. Όλα ξεκίνησαν όταν κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα στο κτήριο της Φιλοσοφικής, έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο, με θρανία και καρέκλες, και πετούσαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια, δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών.

Τα ΜΑΤ μπήκαν στο ΑΠΘ, έπεσαν δακρυγόνα, και την ίδια στιγμή οι κουκουλοφόροι συνέχιζαν να προκαλούν επεισόδια με αποτέλεσμα ο πανεπιστημιακός χώρος να θυμίζει πεδίο μάχης. Λίγο αργότερα οι νεαροί αποσύρθηκαν και οι άνδρες των ΜΑΤ βγήκαν από το κάμπους του ΑΠΘ. Η πορεία ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την Καμάρα, πέρασε από την Τσιμισκή και ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Χωρίς έκτροπα ολοκληρώθηκαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα, την Πάτρα και σε άλλες πόλεις.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα