back to top
32.9 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

32.9 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Ξεκινά η δίκη του τέως προέδρου της Ονδούρας στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών

Διαβάστε επίσης

Η δίκη του πρώην προέδρου της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες για τη φερόμενη εμπλοκή του στη διακίνηση ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της λαθραίας μεταφοράς κάπου 500 τόνων κοκαΐνης, αναμένεται να αρχίσει εντός της ημέρας στη Νέα Υόρκη.

Η δίκη του 55χρονου δικηγόρου και πρώην αρχηγού του κράτους, που αναβλήθηκε επανειλημμένα έπειτα από την έκδοσή του στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2022, θα διεξαχθεί για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, όπου εδρεύει μια από τις κυριότερες αμερικανικές εισαγγελίες.

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας (2014-2022), ο οποίος δηλώνει «αθώος», εκδόθηκε πριν από σχεδόν δυο χρόνια —η διαδικασία ήταν πολύκροτη την εποχή—, λίγο καιρό αφού ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του στο κορυφαίο αξίωμα. Κατηγορείται πως διευκόλυνε τη διακίνηση 500 τόνων κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων.

Θα προσαχθεί σε αυτή τη δίκη μόνος, καθώς οι δυο συγκατηγορούμενοί του, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Χουάν Κάρλος Μπονίγια και άλλος πρώην αστυνομικός, ο Μαουρίσιο Ερνάντες ομολόγησαν την ενοχή τους στις κατηγορίες περί διακίνησης ναρκωτικών και συνεργάζονται με την αμερικανική δικαιοσύνη για να αποφύγουν τη δίκη και να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Ο ενδιαφερόμενος έχει υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του αποτελούν σκευωρία, «εκδίκηση των καρτέλ», «συνωμοσία ενορχηστρωμένη ώστε καμία κυβέρνηση να μην τους αντισταθεί ποτέ ξανά».

Όταν ήταν πρόεδρος, συνεργάστηκε στενά με την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), με την Ουάσιγκτον να του πλέκει εγκώμια για τις κατασχέσεις ναρκωτικών και τον αγώνα του εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Εάν κριθεί ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες σε βάρος του (σύσταση και συμμορία και συνωμοσία για τη διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή), αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης — αυτή ακριβώς επιβλήθηκε ήδη στον αδελφό του, τον πρώην βουλευτή Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, τον Μάρτιο του 2021 από αμερικανικό δικαστήριο.

Σε περίπτωση ο τέως πρόεδρος κριθεί πράγματι ένοχος, θα προστεθεί σε άλλους ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στις ΗΠΑ, όπως ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγα (1992) ή ο πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλφόνσο Πορτίγιο (2014).

Σύμφωνα με τους Νεοϋορκέζους εισαγγελείς ο πρώην πρόεδρος είχε μετατραπεί στην πραγματικότητα σε διακινητή κοκαΐνης και μεταμόρφωσε την Ονδούρα σε «ναρκωκράτος» με τη συνέργεια στρατιωτικών, αστυνομικών και άλλων.

Το 2023, ο μεξικανός πρώην υπουργός Χενάρο Γκαρσία Λούνα, αρχιτέκτονας και «τσάρος» του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στη χώρα του, κρίθηκε ένοχος από την αμερικανική δικαιοσύνη για διαφθορά και συνέργεια στη διακίνηση κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ. Διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η ποινή θα τού απαγγελθεί την 24η Ιουνίου.

Το κατηγορητήριο που έχει καταρτιστεί στη Νέα Υόρκη φέρει τον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας να πλούτισε χάρη στη διακίνηση ναρκωτικών, να χρηματοδότησε με δωροδοκίες τις προεκλογικές του εκστρατείες και να επιδόθηκε σε απάτες στις εκλογές του 2013 και του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα