back to top
35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Δ. Παρασκευής: Είμαστε μια χώρα με σχετικά μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τα στοιχεία του ECDC για την μικροβιακή αντοχή στην Ευρώπη η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην 3η θέση από πλευράς κατανάλωσης αντιβιοτικών και αντιμικροβιακών φαρμάκων συνολικά, σε σύγκριση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η μη ορθολογική χρήση αντιβιοτικών προάγει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη όλο και πιο ανθεκτικών βακτηρίων και την εξάπλωση τους.

«Τα αντιβιοτικά αφορούν θεραπεία η οποία θα πρέπει να χορηγείται αυστηρά και μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης και συνταγογράφησης. Είμαστε μια χώρα με σχετικά μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών. Το ευχάριστο είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε σημαντική μείωση στη στη χρήση τους,  ενώ το 2023 είχαμε μια σχετική αύξηση αλλά σε ελαφρώς χαμηλότερα σημεία σε σχέση με την πανδημία. Ουσιαστικά, παρατηρείται η τάση προς μια περισσότερο λελογισμένη χρήση, ωστόσο, έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου.

Περιγράφοντας τις άμεσες αλλά και πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες της ακατάσχετης χρήσης αντιβιοτικών στην υγεία μας, προειδοποίησε ότι όταν η χρήση τους γίνεται χωρίς να υφίσταται λόγος, το αποτύπωμα είναι αρνητικό καθώς μας καθιστούν περισσότερο ευάλωτους, διευκολύνοντας την μη ανθεκτικότητα του οργανισμού στα μικρόβια.

Όσο για τα υπερανθεκτικά μικρόβια τα οποία «προελαύνουν» ανά τον κόσμο συνιστώντας θανατηφόρο απειλή υγείας λόγω της αντίστασης στα αντιβιοτικά, ο κ. Παρασκευής εξήγησε ότι πρόκειται για παθογόνα που έχουν αναπτύξει πολλαπλές αντοχές, διευκρινίζοντας ότι  μεταδίδονται κυρίως στο ενδονοσοκομειακό περιβάλλον και όχι στην κοινότητα.

Μάλιστα, όπως επισήμανε «δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη θεραπευτική δυνατότητα, επομένως η διαχείριση μιας τέτοιας λοίμωξης με ένα τόσο ανθεκτικό μικρόβιο και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δημιουργεί μια εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα