back to top
29.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

29.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Ν. Παπαχρυσοστόμου (Γιατροί χωρίς Σύνορα): Καταστροφική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Διαβάστε επίσης

Καταστροφικά εξελίσσεται η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, στον απόηχο των αδιεξόδων στον ΟΗΕ κι εν μέσω αιματηρών ισραηλινών επιχειρήσεων. Σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχουν κατακλύσει τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζήτησαν καταφύγιο στην πολύπαθη αυτή περιοχή εξαπλασιάστηκε από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023, δεδομένου ότι προσέφυγαν εκεί εκατοντάδες χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι.

Την ίδια ώρα, η εκπεφρασμένη από Ισραηλινής πλευράς προοπτική μιας επίθεσης στον θύλακα τη Ράφα, εντείνει τις ανησυχίες μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Και αυτό, παρά τις όποιες απόπειρες ειρήνευσης,  όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς του συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου Μπάϊντεν, συντονιστή για τη Μέση Ανατολή. Ο Μπρετ Μακ Γκούρκ, μετά την Αίγυπτο αναμένεται στο Ισραήλ, σε μια ακόμη προσπάθεια να επιτευχθεί -πριν από το Ραμαζάνι- μια συμφωνία εκεχειρίας με ζητούμενα την παύση των εχθροπραξιών για έξη εβδομάδες και την απελευθέρωση ομήρων.

Το παράρτημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα μας προειδοποιεί σε δραματικούς τόνους, μέσω του Αθήνα 984 και της εκπομπής «Ελεύθερη Κυκλοφορία» με τους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, από κοινού με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τις καταστροφικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης επίθεσης στη Ράφα. Γεγονός που θα μετέτρεπε τη νότια Λωρίδα της Γάζας σε ένα απέραντο νεκροταφείο, επιτείνοντας τον κίνδυνο λοιμού και όχι μόνον, στον Παλαιστινιακό θύλακα.

«Η κατάσταση στη Ράφα έχει διαφοροποιηθεί δραματικά  τους τελευταίους μήνες, μετά τις χερσαίες επιχειρήσεις στο Νότο…..Γίναμε αυτόπτες μάρτυρες  μετατροπής της σε αυτό που κανένας δεν θα ήθελε να δει. Η Ράφα μια πόλη των 250 χιλιάδων κατοίκων έφτασε να φιλοξενεί έως και 1.5 εκατ. ανθρώπους και έγινε από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον πλανήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής, τις ανάγκες σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό για τους πολυτραυματίες…. Δέχθηκε όχι μόνον τους εκτοπισμένους από τον Βορρά που συνέρρευσαν κατά χιλιάδες, αλλά και τους επιζήσαντες από τις επιθέσεις στην Κεντρική Γάζα στη Μέση Περιφέρεια, καθώς επίσης και όλους όσοι αναζητούσαν καταφύγιο μετά το μακελειό στη Χαν Γιούνις…  Δεν υπάρχει κενό σημείο γης. Παντού συναντά κανείς αντίσκηνα. Σε τοίχους τζαμιών, στους δρόμους, οπουδήποτε υπάρχει η παραμικρή σπιθαμή εδάφους» περιγράφει την κατάσταση σε συνέντευξή του στο σταθμό της πόλης, ο Νικόλας  Παπαχρυσοστόμου, Επικεφαλής Επείγουσας Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Όπως αναφέρει «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δίνουν από τον Νοέμβριο το παρών στην περιοχή και η Οργάνωση, μέσα σε 4 μήνες, κατόρθωσε να δεχθεί 75 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο για τη Γάζα. Μιλάμε για φάρμακα, σύριγγες και γενικότερα ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό».

Δεν υπάρχει πλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 

Αλλά αυτό δεν επαρκεί. «Μόνον τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των φορτηγών τα οποία κατορθώνουν να περάσουν μειώθηκε στα 60 από 140 τον Ιανουάριο σε ημερήσια βάση. Όλα αυτά, την ώρα που προπολεμικά η Γάζα δεχόταν καθημερινά 500 φορτηγά βοήθειας, μιας και ήταν ήδη μια περιοχή εξαρτημένη από την ανθρωπιστική βοήθεια. Στη Γάζα δεν υπάρχει πλέον ανθρωπιστική βοήθεια» εξηγεί.

Διαπιστώνοντας την συντελούμενη τραγωδία, καταθέτει έναν μικρό απολογισμό δράσης της Οργάνωσης: «Πασχίζουμε να δίνουμε το παρόν σε 4 Νοσοκομεία, στη Ράφα και ήδη παρέχουμε ιατρική βοήθεια στο δρόμο. Πλέον όμως, εξαιτίας της επείγουσας ανάγκης βγήκαμε από τις δομές και στήσαμε αυτοσχέδιες δομές στους καταυλισμούς».

Στο ερώτημα αν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, η απάντηση δύσκολη.

«Μοναδική ελπίδα και προϋπόθεση ώστε να επανέλθει στοιχειωδώς η ζωή στην περιοχή», σύμφωνα με τον ίδιο, «η επίτευξη μιας εκεχειρίας πέραν των 30 ημερών. Οποιαδήποτε άλλη λύση, μικρότερης διάρκειας, δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει κανέναν. Το σχέδιο που συζητούν τώρα είναι ανεπαρκές και με άδηλη έκβαση, αλλά από το τίποτα, οι 6 εβδομάδες είναι κάτι» καταλήγει κλείνοντας ο Νικόλας  Παπαχρυσοστόμου, Επικεφαλής Επείγουσας Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα