back to top
34.6 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

34.6 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Έως την 1η Μαρτίου οι αιτήσεις για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης

Περιθώριο χρόνου επιπλέον οκτώ ημερών, δηλαδή έως την 1η Μαρτίου, αντί για σήμερα όπου λήγει η προθεσμία, έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών ώστε να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να λάβουν έκπτωση φόρου έως 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα απαραίτητα κριτήρια του νόμου.

Κι αυτά ως γνωστόν είναι 1) να είχαν ασφαλίσει πέρυσι από φυσικές καταστροφές το ελάχιστο από 3 μήνες έως ολόκληρο το 2023 την κατοικία τους 2) η ασφάλιση να ήταν και για τρεις φυσικούς κινδύνους (πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα) και 3) η ασφαλισμένη αξία των κύριων και βοηθητικών χώρων της κατοικίας να μην είναι μικρότερη των 900 ευρώ/τ.μ Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις έως χθες υποβληθείσες 344.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα ‘MyProperty” δικαιούχοι της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ είναι προς το παρόν, 261.000 κάτοχοι ασφαλισμένων κατοικιών, ενώ 19.098 αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω ελέγχου από την εφορία καθώς παρουσιάζουν προβλήματα όσον αφορά την, προς εξέταση, ασφαλισμένη κατοικία.

Ωστόσο το μέτρο του μειωμένου ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες, λόγω και των αυστηρών κριτηρίων, φαίνεται πως τελικά καλύπτει πολύ λιγότερες ασφαλισμένες κατοικίες από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι αρκετά ασφαλισμένα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες δεν έχουν ασφαλιστεί από τους κατόχους τους για πλημμύρα καθώς βρίσκονται πάνω από το ισόγειο της πολυκατοικίας. Συνολικά στη χώρα μας και επί συνόλου 6.371.000 κατοικιών μόνο 1.074.000 (ποσοστό 17%) από αυτές είναι ασφαλισμένες για έναν η περισσότερους κινδύνους φυσικής καταστροφής.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου ιδιοκτησίας αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet ,εντός του Απριλίου και θα προβλέπουν εξόφληση του φόρου σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.Από το 2025, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Θάνος Πασχάλης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα