back to top
28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Με προσφυγή στο ΣτΕ απειλούν πανεπιστημιακοί

Διαβάστε επίσης

Στη Βουλή μεταφέρεται από την επόμενη εβδομάδα η αντιπαράθεση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων καθώς, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί στις αρχές Μαρτίου.

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων μπαίνουν στην όγδοη εβδομάδα τους και η μία στις δύο σχολές τελεί υπό κατάληψη, τα κόμματα «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στο «στρατόπεδο» των αντιδρώντων μπήκε χθες και το ΠΑΣΟΚ μετά τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «τον νόμο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο», κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πορευτεί μόνη της ώστε το νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους.

Από την άλλη, πέρα από τους φοιτητικούς συλλόγους που δείχνουν την αντίθεσή τους με ογκώδη συλλαλητήρια κάθε Πέμπτη, σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει και μερίδα πανεπιστημιακών καθηγητών, οι οποίοι εγείρουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του σχεδίου νόμου. Μάλιστα έχουν προχωρήσει στη συγκέντρωση υπογραφών, απειλώντας με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το νομοσχέδιο για τα δήθεν «ελεύθερα» ή «μη κρατικά» πανεπιστήμια, τονίζουν, είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματικό, γιατί όταν το Σύνταγμα λέει απαγορεύεται, δεν εννοεί τίποτα άλλο από το ότι απαγορεύεται.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα