back to top
21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Χ. Θεοχάρης: Η διασύνδεση ταμειακών με POS υποτιμήθηκε από την αγορά

Διαβάστε επίσης

Για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης αλλά και για τα πρόστιμα που θεσπίζονται με διατάξεις για τυχόν καθυστερήσεις στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογίας, Χάρης Θεοχάρης, μια ανάσα πριν τεθούν σε ισχύ τα αυστηρά πρόστιμα για όσους καθυστερούν ή δεν προχωρούν τις διαδικασίες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές , αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό παράθυρο για ενδεχόμενη παράταση μετά την καταληκτική ημερομηνία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε ότι αφορά στην πάταξη της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, ανέφερε:

Για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

«Στην Ελλάδα είμαστε της τελευταίας στιγμής  και δυστυχώς η συγκεκριμένη διαδικασία υποτιμήθηκε από την αγορά, από τους επαγγελματίες και τους προμηθευτές. Ωστόσο, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, έχουν ανέβει οι ρυθμοί και πλησιάζουμε να αγγίξουμε ένα καλό ποσοστό σε ότι αφορά στην αναβάθμιση των POS. Έχει αρχίσει να κινητοποιείται ο κόσμος που εμπλέκεται στην όλη διαδικασία και ουσιαστικά, βρισκόμαστε μια ανάσα από την ολοκλήρωση του πρώτου βήματος για όλους».

Για το εάν θα υπάρξει από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών μια σιωπηρή περίοδος χάριτος

«Η ελαστικότητα έχει νόημα όταν παρατηρείται εύλογη προσπάθεια και εφόσον απαιτούνται επιπλέον ημέρες για την τεχνική εγκατάσταση των POS. Αποφασίσαμε να επιβληθούν παντού πρόστιμα εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη προθεσμία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει κινητικότητα. Πρέπει άπαντες να κάνουν ένα τελευταίο βήμα για να φτάσουμε τη μέγιστη ταχύτητα στη διαδικασία. Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χαλαρότητα μετά τη λήξη της προθεσμίας. Εάν υπήρχαν προβλήματα, θα έπρεπε η αγορά να τα έχει επιλύσει. Δεν είναι όλοι έτοιμοι με τους ίδιους ρυθμούς. Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μεγάλο το κόστος, το έργο της διασύνδεσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μην επιβαρυνθούν οι υπόχρεοι».

Για το “κλείδωμα” των δηλώσεων ΦΠΑ

«Δεν είναι “κλειδωμένες” οι δηλώσεις. Έχουμε προσφέρει τεσσάρων ειδών ευελιξίες ώστε να υπάρχει χρόνος προσαρμογής και να διορθωθούν οι όποιες δυσλειτουργίες  υπάρχουν από την ΑΑΔΕ. Δε θα προχωρήσουμε σε απόσυρση του μέτρου, όπως ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο. Οι παρεχόμενες ευελιξίες είναι αρκετές ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει τη δήλωσή του χωρίς προβλήματα. Σταδιακά, το κομμάτι της ΑΑΔΕ θα βελτιώνεται και τα όποια θέματα προκύπτουν θα λύνονται με γρήγορους ρυθμούς».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα