back to top
16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ακίνητα: Λήγουν έως την 1η Μαρτίου τρεις προθεσμίες για δηλώσεις Airbnb και ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης

Μόλις τρεις ημέρες έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις καθώς έως την 1η Μαρτίου λήγουν τρεις κρίσιμες προθεσμίες που αφορούν: α) τις καταχωρήσεις ακινήτων σε ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων β) την πληρωμή της τελευταίας δόσης του περσινού ΕΝΦΙΑ και γ) τις δηλώσεις ασφαλισμένων κατοικιών ώστε να λάβουν την έκπτωση έως 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα:

1. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών τις οποίες εκμισθώνουν με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου AirBnB) έχουν περιθώριο χρόνου έως την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου ώστε να οριστικοποιήσουν στο μητρώο της ΑΑΔΕ τα στοιχεία των μισθώσεων στις οποίες είχαν προβεί το 2023, διορθώνοντας τυχόν λάθη η παραλείψεις (όπως μέρος εισπράξεων) σε σχέση με τις προσωρινές δηλώσεις που είχαν υποβάλλει.

Εάν εντοπιστούν παραλείψεις θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα έως 20.000 ευρώ και να αποβληθούν από τις ψηφιακές πλατφόρμες ενοικιάσεων προσωρινών δηλώσεων που είχαν υποβάλλει στο Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής.

2. Εως στις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 10η και τελευταία δόση του περσινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος για τη φετινή χρονιά θα αναρτηθεί στο Taxisnet τον Απρίλιο με την υποχρέωση να εξοφληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 11 αντί για 10 μηνιαίες δόσεις.

3. Τέλος περιθώριο χρόνου έως την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μαρτίου έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών τις οποίες είχαν ασφαλίσει πέρσι για φυσικές καταστροφές το λιγότερο από 3 μήνες έως ολόκληρη τη χρονιά για τρεις κινδύνους (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα) προκειμένου να τις δηλώσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να λάβουν έκπτωση έως 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα