back to top
30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 21:00

Διαβάστε επίσης

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αττική και σε σωφρονιστικά καταστήματα της περιφέρειας. Δέκα άτομα ταυτοποιήθηκαν και παραπέμπονται για εμπλοκή σε βομβιστικές επιθέσεις και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για 4 κρατούμενους στις φυλακές Λάρισας και Δομοκού και άλλους έξι οι οποίοι συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και δύο πυροτεχνουργοί των ενόπλων δυνάμεων. Και οι δέκα κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης περιουσίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αρχηγικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχει 36ρονος αντιεξουσιαστής, ο οποίος έχει απασχολήσει την τελευταία δεκαετία τις Αρχές με ένοπλες ληστείες και επιθέσεις και σήμερα είναι ήδη φυλακισμένος. Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε υποθέσεις, μεταξύ αυτών, η αποστολή παγιδευμένου φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και η έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εννέα σπίτια και τρία κελιά καταστημάτων κράτησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, εκρηκτικά και χειρόγραφες σημειώσεις, που εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται.

Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς. Ακινητοποιημένα θα μείνουν μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ, τρένα και Προσταστιακός. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν 9 το πρωί με 9 το βράδυ, ενώ ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Στην απεργία συμμετέχουν και οι οδηγοί ταξί στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, το οποίο εμφανίζεται αποφασισμένο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του. Με τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τέσσερις το απόγευμα συμμετέχουν στην απεργία οι δημοσιογράφοι. Στις 10 και μισή το πρωί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια και στις 11, στην πλ. Κλαυθμώνος η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ. Λόγω των συγκεντρώσεων και των πορειών η Τροχαία θα προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και συνεχίζεται την Πέμπτη η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας καλούν την κυβέρνηση να το αποσύρει και μιλούν για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και πολιτειακή εκτροπή». «Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο», τόνισε στη δευτερολογία του ο υπ. Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο «για συνεδρίαση επιχειρημάτων φόβου». Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πιερρακάκης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μιλάει για δίδακτρα, όταν ως κυβέρνηση δεν τα έκοψε στα μεταπτυχιακά, ενώ δεν έκλεισε τα κολλέγια, με τα οποία ενοχλείται σήμερα. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να στείλει πελάτες στους χρηματοδότες της» υποστήριξε ο Παύλος Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το φινλανδικό μοντέλο που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτοί που το προτείνουν, πρέπει να ξέρουν ότι εισάγεται στην ανώτατη εκπαίδευση μόνο το 1/3 όσων τελειώνουν το Λύκειο. Ο κ. Πιερρακάκης, τόνισε ότι όντως χρειάζεται να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ούτως ώστε να αφορά όχι μόνο την εγκατάσταση αλλά και την σύσταση μη κρατικών Πανεπιστημιακών σχολών. Την ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για τη ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας, επισήμανε κατά την παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Για «επιχειρούμενη αντιδραστική τομή» που «κάνει την αδικία νόμο, αφού καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια», έκανε λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στα Χανιώτικα Νέα. «Γι’ αυτό και το ΚΚΕ δεν εκφράζει απλώς ορισμένους επιμέρους προβληματισμούς, αλλά την κάθετη αντίθεσή του» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα Τέμπη θα έχουν πρόσβαση στο διαβιβασθέν υλικό από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας μόλις παραληφθεί προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν στο υπό σύνταξη πόρισμα τους. Το υλικό της δικογραφίας δεν έχει παραληφθεί, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος μετά τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για νέα συνεδρίαση της επιτροπής και παράταση της προθεσμίας κατάθεσης των πορισμάτων.

Παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος σε ανάρτησή του υπογραμμίζει την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες για «το έγκλημα των Τεμπών», ενώ δεσμεύεται ότι «η προοδευτική παράταξη, θα καταργήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών». Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει ότι υπέγραψε το ψήφισμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών και της μητέρας θύματος Μαρίας Καρυστιανού.

Αύξηση άνω του 50% κατέγραψε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία με 69% και ακολουθούν η Ελλάδα με 67% και η Ισπανία με 63%. Αντίθετα, οι χαμηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία 13%, στην Ιρλανδία 16% και στην Ολλανδία 18%.

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, προβλέπονται αύριο στην Αττική. Άνεμοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. 16 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα