back to top
34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η αποστολή της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα

Διαβάστε επίσης

Απέπλευσε η Φρεγάτα ΥΔΡΑ  από το Ναύσταθμο και έβαλε ρότα για την ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, με ενδιάμεσο Σταθμό τη Σούδα, μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη ΑΣΠΙΔΕΣ. Η Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη «ασπίδες», έχει αμυντικό χαρακτήρα και διαφέρει από την αμερικανο- βρετανική  αρμάδα, που συντονίζεται,  από αμερικανικό αεροπλανοφόρο και έχει αναλάβει δράση στην περιοχή της ΕΡΥΘΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. Η διαφορά έγκειται στο Εξής. Η ευρωπαϊκή ναυτική Δύναμη, στην οποία μετέχει και η ΦΡΕΓΑΤΑ ΥΔΡΑ και έχει επιτελικό ρόλο το Στρατηγείο στη Λάρισα, έχει αμυντικό χαρακτήρα. Τι εννοούμε: Αποστολή  της είναι να δημιουργήσει έναν  αντιπυραυλικό και αντι- drones  ΘΟΛΟ προστασίας για τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τη Διώρυγα του ΣΟΥΕΖ. Ουσιαστικά,  μία εναέρια προστασία από τις πυραυλικές επιθέσεις των ΧΟΥΘΙ. Όμως, η Ευρωπαϊκή Δύναμη, δεν θα έχει επιθετικό χαρακτήρα. Δηλαδή, δεν θα πραγματοποιεί πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των βάσεων των ΧΟΥΘΙ, στο έδαφος της ΥΕΜΈΝΗΣ, ακόμη και αν θα προκληθεί. Αντίθετα η αμερικανο-βρετανική δύναμη έχει και αμυντική και επιθετική αποστολή. Δηλαδή προσβάλει με τα διαθέσιμα όπλα και βάσεις των ΧΟΥΘΙ στην ΥΕΜΕΝΗ. Να επισημάνουμε ότι η ΥΕΜΕΝΗ είναι κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο, μέλος του ΟΗΕ, που το βόρειο τμήμα του, κατέχεται εδώ και χρόνια από τους ΧΟΥΘΙ.

Η   Ελλάδα, έχει συμφέροντα, άρα πρέπει ή όχι, να είναι παρούσα στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη;

Ο πρώτος λόγος, είναι η γεωγραφία. Η Ελλάδα  βρίσκεται  στην έξοδο της Διώρυγας του Σουέζ , που εφόσον η λειτουργία της καταστεί προβληματική,  επηρεάζεται άμεσα και υπονομεύεται ο στρατηγικός ρόλος του Λιμανιού του Πειραιά.

Ο Δεύτερος λόγος είναι, ότι λόγω του ισχυρού εμπορικού στόλου, Ελλήνων πλοιοκτητών, δεν μπορεί να αδιαφορεί για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Και ο τρίτος, είναι ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μπροστά σε μια αποστολή,  που εντάσσεται στην προσπάθεια της Ε.Ε. να αποκτήσει αμυντικό βραχίονα, ως τον  βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης που οδηγεί και στην στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε., αφού θα διαθέτει ευρωπαϊκή εξωτερική πολίτική και πολιτική ασφάλεια και άμυνας.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει και ένας προβληματισμός, στα αμερικανικά επιτελεία, του Στεητ Ντιπάρτμενη και του πενταγώνου, που αφορά το μέλλον των επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Η δράση των ΧΟΥΘΙ εντάσσεται στο πλέγμα των δυνάμεων που μάχονται, με τον τρόπο τους, την πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.Η πλήρης εξόντωση της απειλής από τους ΧΟΥΘΙ, ενδεχομένως, όπως υποστηρίζουν οι Στρατηγοί του αμερικάνικου πενταγώνου, να καταστήσει αναγκαία την χερσαία επίθεση , στην ΥΕΜΕΝΗ. Όμως, στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Υεμένης, ενέχει τον κίνδυνο, διάχυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Αραβική Χερσόνησο , με άνοιγμα ενός δεύτερου και σαφώς πιο δύσκολου μετώπου στην ΥΕΜΝΕΗ,  μετά από εκείνο της Γάζας, στο οποίο θα εμπλακούν και αυτοαποκαλούμενοί Φρουροί της ισλαμικής Επανάστασης, ίσως το πλέον αξιόπιστο και επαρκώς εξοπλισμένο ένοπλο  τμήμα  του ΙΡΑΝ. Το μέλλον των επιχειρήσεων, οποιαδήποτε μορφής, εναντίον των ΧΟΥΘΙ, θα εξαρτηθεί και από τα αποθέματα σε ρουκέτες ,πυραύλους ακόμη και αντιβαλλιστικούς και cruiser πυραύλους, αλλά και σε drones που διαθέτουν οι Χούτι…

Ο ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, μιλώντας στο πλήρωμα της Φ/Γ ΥΔΡΑ, λίγες ώρες πριν λύσει του κάβους είπε: «Κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, εξυπηρετεί  εθνικά συμφέρονται, όμως, εμπεριέχει και κινδύνους και μάλιστα, σημαντικούς κινδύνους.»

 

    Χρήστος Καπούτσης

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα