back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις συγκεντρώσεις της Αθήνας αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη με 57 νεκρούς με αιχμή την «απόδοση ευθυνών». Οι διαδηλωτές ζήτησαν ακόμη καλύτερα εργασιακά δικαιώματα, μισθούς καθώς και καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στον χώρο εργασίας.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του ΠΑΜΕ με δύο ταυτόχρονες πορείες, μία προς το Σύνταγμα και άλλη μία έως τα γραφεία της Hellenic Train. Ωστόσο επεισόδια σημειώθηκαν στην Πανεπιστημίου, όταν ομάδα πέταξε μολότοφ στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Πανεπιστημίου. Στο σημείο εμφανίστηκε η λεγόμενη «Αύρα» της ΕΛΑΣ και έκανε ρίψεις νερού. Ακολούθως η ένταση για λίγη ώρα μεταφέρθηκε στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων.

Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια γύρω από την πλατεία Συντάγματος όταν άτομα έριξαν μολότοφ μπροστά από τη Βουλή και τράπηκαν σε φυγή. Με ρίψη χημικών απάντησαν οι δυνάμεις της αστυνομίας.

Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ το πρωί κατά τη διάρκεια ελέγχων στις οδούς Βουκουρεστίου και Ακαδημίας. Στους συλληφθέντες βρέθηκαν μολότοφ και ασφυξιογόνες μάσκες. Αργότερα συνελήφθησαν ακόμα δύο άτομα, που φέρονται να επιτέθηκαν με μολότοφ σε αστυνομικούς, ενώ έγιναν και 6 προσαγωγές.

Επίσης επεισόδια σημειώθηκαν και στην πορεία της Θεσσαλονίκης, όταν άτομα πέταξαν μπογιές, πέτρες και δεκάδες μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ οι οποίες προχώρησαν σε χρήση χημικών έξω από τον ΟΣΕ. Η ένταση συνεχίστηκε και έξω από το Διοικητήριο, όπου κατέληξε η πορεία. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους συγκεντρωμένους με καπνογόνα.

Τα ονόματα των 57 θυμάτων στα Τέμπη, έγραψαν διαδηλωτές μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Ακινητοποιημένα είναι όλη την ημέρα μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ, τρένα και Προαστιακός. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινούνται έως τις 9 το βράδυ. Δεμένα και τα πλοία στα λιμάνια. Χωρίς ταξί η Αττική για δεύτερη ημέρα στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους.

Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών, δήλωσε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ως πρωθυπουργός, ως πολίτης και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας” αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως σε μια τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Εκπέμπει το μήνυμα ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν και πως μόνο η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια δεν αργεί, σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Ο κύριος Μητσοτάκης βρήκε αυτή την τραγική ημέρα για να ανακοινώσει ουσιαστικά το πόρισμα της επιτροπής για τα Τέμπη. Επιμένει. Ισχυρίζεται πως δεν έφταιγε ο ίδιος, ούτε και κανένας από την κυβέρνησή του αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Αλλά το έγκλημα συνέβη, προσθέτει, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης δικλείδων ασφαλείας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψής τους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα απ’ όσα οφείλουμε να κάνουμε ως Πολιτεία. Οι ένοχοι και οι υπαίτιοι παραμένουν για κάποιους αόρατοι τονίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες για τα Τέμπη τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την Λάρισα. Νωρίτερα επισκέφτηκε τον τόπο του τραγικού δυστυχήματος αφήνοντας 57 κόκκινα τριαντάφυλλα.

Με αναφορές στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τις παραθαλάσσιες περιοχές και τον αιγιαλό. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ότι δεν θέλει να αποκαλυφθούν οι ευθύνες που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα. Ήμερα όχι θλίψης αλλά οργής χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Κυριάκος Βελόπουλος. Τόσο ο κ Μητσοτάκης και όσο και η κυβέρνηση έκρυψαν κάτω από το χαλί τις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Δεν υπάρχει πολιτική συγκάλυψη, ο λαός κρίνει την πολιτική εκμετάλλευση και την τιμβωρυχία» απάντησε από πλευράς κυβέρνησης ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Ένα χρόνο μετά η Ελλάδα πενθεί. Tα λόγια ανεπαρκή. Μπορεί οι δικές τους φωνές να σίγησαν, αλλά η δική μας φωνή δεν θα σταματήσει να ηχεί, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, επισημαίνει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ο οποίος συμμετείχε στην συγκέντρωσης της ΑΔΕΔΥ.

Αντί για ετυμηγορία υπάρχουν σκιές για συγκάλυψη” τονίζει σε ανακοίνωσή της και η Ανοιχτή Πόλη.

Το μήνυμα ότι η αλήθεια για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών θα λάμψει στέλνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καλώντας τους πολίτες να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος θα τηρηθεί και πριν από την έναρξη των αγώνων της 25ης Αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Stoiximan Super League.

Έξι κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα κατά περίπτωση περιλαμβάνει η Ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 10 ατόμων για της υπόθεση της οργάνωσης «Σύμπραξη εκδίκησης». Η εισαγγελία της Αθήνας μεταξύ άλλων άσκησε δίωξη για τα κακουργήματα της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης τρομοκρατικής πράξης και απόπειρας ανθρωποκτονίας. Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή το πρωί της Κυριακής.

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή πριν από λίγο με ανάρτησή του ο γιος του επίσης ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Περιθώριο έως αύριο έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Στη Γερμανία δύο μαθητές δημοτικού τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση με μαχαίρι τη στιγμή που επέστρεφαν από το καθολικό σχολείο στο οποίο φοιτούν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Τα παιδιά φέροντας τραύματα επέστρεψαν στο σχολείο ενώ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, ο δράστης συνελήφθη. Φέρεται να είναι νεαρός Γερμανο-Βούλγαρος 21ενός. Τα αίτια της επίθεσης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Και ο καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές έως το μεσημέρι αύριο στην Αττική. Άνεμοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 17 βαθμοί αυτήν την ώρα στο Γκάζι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα