back to top
31 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

31 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Στη Μόσχα εκπρόσωποι της Χαμάς και της Φατάχ για τη νέα Παλαιστινιακή Αρχή

Διαβάστε επίσης

Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Φάταχ θα συναντηθούν αύριο, 29 Φεβρουαρίου, στη Μόσχα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της νέας Παλαιστινιακής Αρχής και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στη Ρωσία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επιβεβαίωσε ότι είναι προγραμματισμένη αυτή η συνάντηση.

Η απελθούσα Παλαιστινιακή Αρχή υπέβαλε την παραίτησή τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου , μετά τη διεξαγωγή της εβδομαδιαίας συνεδρίασής της. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί από τεχνοκράτες .

Με επιστολή του στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Σταγέχ, υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του, που ήταν ευρέως αναμενόμενη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Μ. Αμπάς αναμένεται να προτείνει τον Μοχάμεντ Μουστάφα, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Παλαιστινιακού Επενδυτικού Ταμείου, για να ηγηθεί του νέου υπουργικού συμβουλίου, αλλά θα αφήσει στις παρατάξεις να συμφωνήσουν για έναν υποψήφιο, αποκάλυψε πηγή σε αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μ. Μουστάφα γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 1954. Υπηρέτησε σε πολλές ανώτερες πολιτικές και οικονομικές θέσεις σε διάφορους αραβικούς και διεθνείς οικονομικούς θεσμούς.

Επίσης, επέβλεψε την έναρξη και τη διαχείριση πολλών τοπικών και περιφερειακών επενδυτικών κεφαλαίων και εταιρειών.

Η αλλαγή στην ανώτατη διοίκηση των Παλαιστινιακών εδαφών σημειώνεται ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να κλιμακώσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας με εισβολή στη Ράφα και ενώ αραβικές χώρες και οι ΗΠΑ ασκούν πίεση να ανοίξει τον δρόμο σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία μετά τον πόλεμο θα μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο και της Γάζας.

Επόμενο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό θεωρείται η απομάκρυνση η περιθωριοποίηση του Μαχμούτ Αμπας Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δεν έχει περάσει από τη δοκιμασία της κάλπης από τότε που εξελέγη το 2005 ενώ χαρακτηρίζεται πλέον αναποτελεσματικός και διεφθαρμένος με αποτέλεσμα η απήχηση του κόμματός του, της Φατάχ, να πέφτει κατακόρυφα τόσο στη Γάζα (τον έλεγχο της οποίας είχε χάσει προ πολλού από τη Χαμάς) όσο και στη Δυτική Όχθη, της οποίας έχει τη διακυβέρνηση. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal περίπου το 90% των Παλαιστινίων ζητούν τώρα την παραίτησή του.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , Wall Street Journal

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα