back to top
25.3 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

25.3 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

Κολομβία: Ο ELN απελευθέρωσε 26 ομήρους από τον Δεκέμβριο

Διαβάστε επίσης

Η κολομβιανή οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) άφησε ελεύθερους 26 ομήρους από τον Δεκέμβριο, τηρώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι της κυβέρνησης, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβερνητική αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς στο Μεξικό, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης επέδωσε σε αυτή του ELN κατάλογο με ονόματα προσώπων που κρατούσαν οι αντάρτες και της ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι.

Η οργάνωση ανταρτών ικανοποίησε σταδιακά το αίτημα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν παραμένει σε αιχμαλωσία, ανέφερε η κυβερνητική αντιπροσωπεία μέσω X (του πρώην Twitter), χωρίς να διευκρινίσει αν οι αντάρτες προχώρησαν στο μεταξύ σε νέες απαγωγές.

Κατά τη διάρκεια του 5ου κύκλου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη μεξικανική πρωτεύουσα είχε συναφθεί συμφωνία να «ανασταλούν οι απαγωγές με σκοπό την απόσπαση χρημάτων», πρακτική οποία, όπως αναγνωρίζει ο ELN, συγκαταλέγεται στις πηγές χρηματοδότησής του.

Η συμφωνία κλείστηκε έπειτα από την απαγωγή του πατέρα του διάσημου διεθνούς κολομβιανού ποδοσφαιριστή —αγωνίζεται στη Λίβερπουλ σε επίπεδο συλλόγων— Λουίς Ντίας, που είχε κάνει πάταγο. Ο πατέρας, που παρέμεινε όμηρος για δώδεκα μέρες, αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου προχωρούν σε απαγωγές και ο ELN τους παίρνει τους ομήρους και ζητεί λύτρα για να τους αφήσει ελεύθερους.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά —εξελέγη το 2022—, προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή φιλόδοξο σχέδιο για να τερματιστεί οριστικά η ένοπλη σύρραξη που μαίνεται επί έξι δεκαετίες στη χώρα. Η κυβέρνησή του διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις κυριότερες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως τον ELN, διαφωνούντες των πρώην FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και συμμορίες που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Μέχρι τώρα διεξήχθησαν έξι κύκλοι διαπραγματεύσεων κυβέρνησης/ELN, στη Βενεζουέλα, στο Μεξικό και στην Κούβα, χώρες-εγγυήτριες της διαδικασίας, μαζί με τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Χιλής και της Νορβηγίας. Σε αυτές προστίθενται η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία, που συνοδεύουν τις συνομιλίες, και αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Την 20ή Φεβρουαρίου, ο ELN έβαλε στον πάγο τις διαπραγματεύσεις, κάνοντας λόγο για «κρίση», αλλά, μια εβδομάδα αργότερα, δέχθηκε να ξαναρχίσουν τον Απρίλιο.

Παρών στο δυτικό τμήμα της χώρας, στα παράλια στον Ειρηνικό, καθώς και στο βορειοανατολικό, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, ο ELN πολεμά εναντίον του κράτους αφότου σχηματίστηκε το 1964. Οι αρχές υπολογίζουν πως διαθέτει 5.800 μαχητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα