back to top
36 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

36 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Αντιδρούν τα συνδικάτα για τον περιορισμό εκπροσώπων στο συνέδριο για την ασφάλεια στην εργασία

Διαβάστε επίσης

Την έντονη αντίδραση των συνδικάτων προκάλεσε ο περιορισμός της συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων στο συνέδριο για την ασφάλεια των εργαζομένων που πραγματοποιείται σήμερα στην Θεσσαλονίκη από το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Σπανάκη.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, αρμόδιος γραμματέας της  ΓΣΕΕ Ανδρέας Στοϊμενίδης, με γραπτή δήλωση γνωστοποίησε την απόφαση του να μην συμμετάσχει στην εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι  “η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία δεν αντιμετωπίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα με στόχο τον περιορισμό των επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών, των αρρώστων, των τραυματιών και των νεκρών εργαζομένων, αλλά ως μία ευκαιρία αντιπαραγωγικών δημοσίων σχέσεων και απόκρυψης της πραγματικής κατάστασης”.

Σύμφωνα με τον κ. Στοϊμενίδη, είναι πρωτοφανές διεθνώς, να συζητείται δίχως τους εργαζόμενους, επανειλημμένως, (Αθήνα, Βόλος, Θεσσαλονίκη) το ζήτημα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία  από το ΕΛΙΝΥΑΕ,τον φορέα των κοινωνικών εταίρων ο οποίος μάλιστα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων της χώρας!

Ασύμβατο, επίσης, με τη ραγδαία επιδείνωση των δεικτών στη χώρα μας, δεδομένου ότι 179 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας το 2023, όταν ήδη το 2022 με 104 νεκρούς μιλούσαμε για πανδημία εργατικών δυστυχημάτων.

Και μόλις λίγες ημέρες μετά την θλιβερή επέτειο του μεγαλύτερου εργατικού δυστυχήματος των τελευταίων ετών, αυτού της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προσθέτει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και καταλήγει:

“Όποιος νομίζει ότι περιορίζοντας το διάλογο, μπορεί να αποκρύψει την αλήθεια με ωραία λόγια,μεγάλα χαμόγελα και κούφιες υποσχέσεις δεν έχει την επιστημονική γνώση, την κοινωνική ενσυναίσθηση και την επιχειρησιακή ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.”

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα