back to top
21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ. Μυλόπουλος: Πολιτική της ΝΔ είναι η «δολοφονία» του δημόσιου Πανεπιστημίου με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά

Διαβάστε επίσης

Για απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων και δολοφονία της δημόσιας Παιδείας με στόχο να ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτική και να προωθηθούν τα οικονομικά συμφέροντα που υπηρετεί,  κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην  Πρύτανης του  ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Το δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί κάτι από αυτά που αναμένεται να έρθουν. Τα τελευταία 4,5 χρόνια φοβάται από όλα αυτά που του συμβαίνουν εξαιτίας της  νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ η οποία δεν πιστεύει στη δημόσια παιδεία και στις ίσες ευκαιρίες για όλους στη μόρφωση , αλλά στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Η πολιτική που ακολουθεί είναι η δολοφονία του δημόσιου Πανεπιστημίου με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή του Γιώργου Μελιγγώνη ,«Πολιτική Αθήνα».

 

«Υποβάθμιση και δυσφήμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό»

 

«Πρώτα ήρθε η απαξίωση, η υποβάθμιση και η δυσφήμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι δήθεν είναι άντρο ανομίας με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί πανεπιστημιακή αστυνομία. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δυσφημίστηκαν ως χώροι που μαζεύονται παράνομοι.  Μεγαλύτερη δυσφήμιση για το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη διαφήμιση για τα ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήμια που θα δημιουργηθούν, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ακολουθείται μια συστηματική πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης, απαξίωσης και εν τέλει δολοφονίας  του δημόσιου πανεπιστημίου προκειμένου να στείλουν πελατεία στα ιδιωτικά που ανοίγουν τώρα.  Φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο, δύο χρόνια πριν ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση γιατί θέλουν να φάνε το φιλέτο της δημόσιας Παιδείας».

 
«Παραβιάζουν το Σύνταγμα»

«Όταν η Ελλάδα δεν θα είναι η τελευταία χώρα στη χρηματοδότηση και στη στελέχωση των δημόσιων πανεπιστημίων , τότε ας ανοίξουμε τη συζήτηση για τα ιδιωτικά αλλά δια της νομίμου οδού, με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, όχι με παρανομίες. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι μια μεγάλη απάτη, παραβιάζουν το Σύνταγμα. Όλη η ιστορία γίνεται για να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα, για να ικανοποιηθούν 2-3 funds  τα οποία περιμένουν να εκμεταλλευτούν το φιλέτο  της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης».
 

«Δήθεν αξιοκρατική επινόηση η ελάχιστη βαθμολογική βάση»

«Με την δήθεν αξιοκρατική επινόηση της ελάχιστης βαθμολογικής βάσης, απορρίφθηκαν από το πανεπιστήμιο 20.000 παιδιά κάθε χρόνο ενώ υπήρχαν θέσεις, έκλεισαν σχολές στην περιφέρεια, συρρικνώθηκαν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και στάλθηκε έτοιμη πελατεία στα κολλέγια. Και έρχονται σήμερα να πουν…θα  ξαναφέρουμε πίσω αυτούς που εμείς διώξαμε, ιδρύοντας ιδιωτικά πανεπιστήμια και υποχρηματοδοτώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Τελευταίοι στην Ευρώπη στη στελέχωση»

«Το Πανεπιστήμιο είναι οι καθηγητές του και δυστυχώς, η χώρα μας είναι τελευταία στην Ευρώπη στο κομμάτι της στελέχωσης. Ακόμα και σήμερα, χάνουμε το 33% του στελεχιακού μας δυναμικού,  κάτι το οποίο αθροίζεται στα ήδη μεγάλα κενά που υπάρχουν. Στην Ελλάδα η αντιστοιχία είναι 1 καθηγητής ανά 47 φοιτητές όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1 ανά 13».

 Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας

«Πρέπει να αλλάξουμε, διαφορετικά θα βουλιάξουμε στις λάσπες με την πρώτη πλημμύρα. Μέσα σε τρία χρόνια είχαμε στη Θεσσαλία δύο φαινόμενα που παλιά συνέβαιναν σπανιότατα. Είναι ανάγκη  να   προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα για να επιβιώσουμε, να εστιάσουμε προσεκτικότερα στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Πρέπει να  αναζητήσουμε λύσεις προσαρμοσμένες στη φύση. Χρειάζονται δημόσιες πολιτικές για τη φύση, τα οικοσυστήματα και τα δάση και όχι ιδιωτικοποιήσεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα